Creative Assembly timmert hard aan de weg. Naast de consolegame Viking: Battle For Asgard werkt de Britse studio namelijk ook nog aan een geheel nieuw deel in de Total War-reeks. Empire: Total War situeert zich in de achttiende eeuw, een tijd waarin de industriële revolutie op gang kwam, Amerika vocht voor haar onafhankelijkheid en de Europeanen vochten om de handelsroutes naar het verre oosten. Empire: Total War beperkt zich dan ook niet tot één gebied, maar belooft een grote scope waarin de continenten Noord-Amerika, Azië en Europa aan bod komen.

Eén van de grootste vernieuwingen in Empire: Total War is de toevoeging van zeegevechten. Gigantische schepen zul je over de oceaan moeten loodsen, terwijl harde storm en regen het je niet makkelijker maken. Maar ook de gevechten op land zijn nog gewoon van de partij en door de uitvinding van het buskruit zal je geheel nieuwe strategieën en formaties moeten ontwikkelen.

Het turn-based gedeelte tussen de gevechten door is nog steeds aanwezig en is voorzien van een meer gestroomlijnde interface, verbeterde systemen voor diplomatiek, handel en spionage, en betere adviseurs. Empire: Total War wordt alleen voor de PC ontwikkeld en zal ergens in 2008 op de markt komen.