Nieuws
Valve Kansspelautoriteit

Nieuws van de week: Gok- en gameverslaving

Hét moment om met lootboxes te beginnen volgens Capcom

Geschreven door Arran Winmai op
Heb je een drukke week gehad of wil je nog even de highlights erbij pakken? Hier is het belangrijkste gaming-nieuws van deze week.

Microsoft E3-persconferentie breekt record op Twitch

Volgens data van GitHyp had de E3-persconferentie van Microsoft een week geleden de meeste gelijktijdige kijkers ooit op Twitch.

De data van GipHyp, die op DualShockers is samengevat, toont dat er op momenten maar liefst 1,7 miljoen mensen gelijktijdig naar Microsofts persconferentie keken. Een jaar geleden waren dat er nog 1,1 miljoen.

Daarmee was Microsofts persconferentie ook de best bekeken E3-presentatie van dit jaar. Ubisoft volgde met 1,6 miljoen gelijktijdige kijkers en Sony met 1,5 miljoen gelijktijdige kijkers. Het gaat hierbij dus niet over hoe vaak de persconferenties in totaal zijn gezien.

Xbox

Voormalige CEO Telltale Games klaagt ontwikkelaar aan

De voormalige CEO van Telltale Games, Kevin Bruner, klaagt de ontwikkelaar aan.

Bruner was de mede-oprichter van de ontwikkelaar en claimt dat toen hij vorig jaar aftrad als CEO hij niet genoeg ondersteuning kreeg om zijn aandelen te verkopen, ook al zou het bedrijf contractueel verplicht zijn hem dat wel te bieden. Daardoor zou Bruner financieel benadeeld zijn.

Net toen hij een bankier had aangenomen en hij zijn aandelen van plan was te verkopen, zou Telltale alle communicatie met Bruner hebben laten vallen. Ook zou hij gedwongen zijn uit het bestuur te gaan. Hierdoor had hij geen inzicht meer in de financiële gegevens van Telltale en de waarde van de aandelen.

Volgens Telltale is Bruners actie niets meer dan een wraakactie, maar rechter Roy Chernus heeft besloten dat dit nog verder onderzocht moet worden. Vorig jaar werd Noah Hawley, voormalig werkzaam bij Zynga en Red Robot Labs, de nieuwe CEO van Telltale Games.

Bron: Marin Independent Journal

Telltale the walking dead

World Health Organization erkent gameverslaving

De World Health Organization (WHO) erkent excessief gamen met alle negatieve gevolgen van dien als verslaving. Gameverslaving wordt opgenomen in de elfde editie van de 'International Classification of Diseases'.

Op de WHO-website staat de verslaving beschreven.

In deze beschrijving van de WHO geeft het drie kenmerken van gameverslaving:

Een gebrek aan controle over hoeveel tijd je spendeert achter een console of pc;

Een sterke prioriteit geven aan gamen ten opzichte van andere activiteiten en;

Het blijven gamen ook al heeft dit negatieve gevolgen op je leven.

De NOS haalt ook andere invalshoeken aan. Zo zegt een verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht: "Vaak zijn problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend. Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving; ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."

World Health Organization

Nintendo en Disney maken show over de Switch

Disney en Nintendo slaan de handen ineen om een televisieshow rondom de Switch te maken.

Het programma heet 'Nintendo Switch Family Showdown' en moet deze zomer op het Disney Channel en Disney XD lanceren. Dat meldt Business Insider.

In de show nemen vier families het tegen elkaar op in diverse Switch-games. Onder de uitdagingen vallen onder andere danssessies in de Just Dance-games en het zoeken naar verzamelobjecten in Super Mario Odyssey.

Disney legt steeds meer nadruk op games op zijn televisiekanalen. Vorig jaar werd het EVO 2017 Smash Bros.-toernooi op Disney XD al uitgezonden.

Nintendo Switch logo

Valve sluit Steam Marketplace voor Nederlanders door dreiging Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit dreigt met rechterlijke vervolging van Valve naar aanleiding van het lootbox-onderzoek in april. Valve sluit Steam Marketplace voor Nederlandse gebruikers.

De Kansspelautoriteit (KSA) begint nu met het controleren van gewaarschuwde gamebedrijven. Zij overtraden volgens onderzoek met lootbox-systemen de Wet op kansspelen (Wok). De instantie controleert of de bedrijven inderdaad deze systemen aangepast hebben.

In april werd niet bekendgemaakt welke vier games in overtreding waren, maar door een bericht aan Dota 2- en CS:GO-spelers zijn er nu twee bekend. Welke andere twee games in overtreding zijn of waren is niet bekend.

Valve

Ontwikkeling van Final Fantasy 7-remake 'gaat sneller dan verwacht'

De wekelijkse uitgave van het Japanse-tijdschrift Famitsu heeft een interview met Square Enix-regisseur Tetsuya Nomura. Hierin staat dat de productie van de Final Fantasy 7-remake sneller vordert dan verwacht. Dit nieuws werd gebracht door bloggers Ryokutya2089 en Hachima Kikou.

Het volledige artikel is niet online gezet, maar er worden door de bloggers wel enkele quotes gegeven.

Zo bevestigen ze dat het verhaal dieper ingaat op de leden van de organisatie, 'Avalanche'. Hachima Kikou vertelt daarnaast dat regisseur Nomura toelicht dat de game ondanks de aanpassingen "de originele sfeer behoudt".

Ook is uit het interview op te maken dat het met de productie van de game goed gaat. Ryokutya vertelt dat de ontwikkeling van de game "beter gaat dan verwacht" en dat "fans met een gerust hart kunnen wachten op meer nieuws". Wanneer Square Enix meer nieuws brengt, wordt volgens Nomura nog over gediscussieerd.

Hoewel er geen verdere details bekend werden gemaakt over de remake op de E3, beloofde Square Enix dat er actief gewerkt wordt aan de Final Fantasy 7-remake. Naast dit project is de ontwikkelaar ook bezig met met Kingdom Hearts 3, die vanaf 29 januari beschikbaar is.

Final Fantasy 7 Remake

Ciri uit The Witcher verschijnt waarschijnlijk niet in Cyberpunk 2077

CD Projekt Red vertelt in een interview dat ze Ciri niet als een easter egg in Cyberpunk 2077 willen laten verschijnen.

Medeoprichter Marcin Iwiński en game director Adam Badowski vertellen aan Polygon in een interview dat ze Ciri niet als easter egg willen toevoegen aan Cyberpunk 2077.

Dit onderwerp werd opgehaald omdat Ciri in een The Witcher 3-cutscene aan Geralt vertelt dat ze in een andere dimensie is geweest. Als ze de dimensie beschrijft vertelt ze het volgende: "Mensen daar hebben metaal in hun hoofden, ze voeren oorlog op een afstand en ze hebben geen paarden. In plaats daarvan heeft iedereen zijn eigen vliegschip."

Street Fighter 5 krijgt lootboxes

Op de Capcom-blog kondigt het bedrijf aan dat Street Fighter 5 een variant van lootboxes krijgt die spelers kunnen kopen met in-game geld.

Op 25 juni komt er een update naar Street Fighter 5 die de lootboxes introduceert. Om een lootbox te verkrijgen moet een speler vijfhonderd ''Fight Money'' spenderen bij Menat, een waarzegster die vervolgens de toekomst voorspelt. Spelers kunnen hierdoor Battle Goods ontvangen om te gebruiken in de Survival Mode, klassieke Street Fighter-art of nieuwe kleuren en skins voor hun personages. Deze nieuwe kleuren en skins kunnen bovendien alleen via deze voorspellingen verkregen worden.

Daarnaast zijn er ook aanpassingen gemaakt aan de Survival Mode, waarin spelers het zo lang mogelijk uit moeten houden tegen steeds sterkere tegenstanders. Hier zijn Battle Goods toegevoegd, die personages sterker maken of de overlevingskans beïnvloedt. Ook is het mogelijk om na een nederlaag Fight Money te besteden om het gevecht opnieuw te proberen. Voorheen was het alleen mogelijk om helemaal opnieuw te beginnen na het onderspit gedolven te hebben.

Street Fighter 5

Steam Summer Sale van start gegaan

De Steam Summer Sale is sinds gisteravond begonnen.

Dat betekent dat er weer honderden games met korting worden aangeboden voor de streamingdienst. Valve noemt de uitverkoop ditmaal 'The Intergalactic Summer Sale'. Bezoekers kunnen door games te kopen ook weer Badges en Trading Cards verdienen.

Sinds enkele jaren verschijnen er niet dagelijks nieuwe deals in de online winkel, maar staan alle games tot het einde van de uitverkoop - 5 juli - online. Wel licht Steam elke dag een aantal kortingen uit. Op moment van schrijven staan onder andere PUBG, Ni No Kuni 2 en Trails of the Cold Steam in het zonnetje.

Bezoek hier Steam om de kortingen te bekijken.

Steam

Ruilfunctie voor Pokémon Go wordt uitgerold voor spelers vanaf level 30

Niantic heeft de ruilfunctie voor Pokémon Go live gezet. Op dit moment kunnen spelers vanaf level 30 hun gevangen beestjes met vrienden uitwisselen.

Eerder deze week maakte de ontwikkelaar al bekend dat ruilen en de mogelijkheid om vrienden toe te voegen naar de mobiele game komt. Dit moest voor 14 juli plaatsvinden en is nu al ruim voor de deadline uitgerold. Bij de lancering konden alleen spelers van level 40 aan de slag met de ruilfunctie, maar inmiddels is de feature beschikbaar voor trainers vanaf level 30. Het is nog niet bekend wanneer spelers met een lager level aan de slag kunnen met de functie. Vermoedelijk doet Niantic een geleidelijke uitrol om de servers niet te overbelasten.

Het toevoegen van vrienden gaat via een vriendcode van twaalf cijfers, wat vergelijkbaar is met hoe deze functie werkt op Nintendo-systemen. Spelers kunnen profielen van vrienden bekijken en de gekozen naam van de partnerpokémon zien. Het is nog onbekend of de bijnaam behouden blijft wanneer pokémon worden uitgewisseld.

Niantic viert tevens de zonnewende: het feit dat de zon deze week het meest noordelijke punt bereikt. Dit betekent dat de pokémon Solrock en Lunatone wisselen van regio. Lunatone is niet meer beschikbaar in Europa, maar Solrock is nu wel in onze regio te vangen. Het is niet duidelijk of deze wisseling van tijdelijke aard is. Tevens is de pokémon Regice tot 19 juli als Legendary Raid Boss beschikbaar.

Een aantal maanden geleden keek redacteur Marvin Toepoel naar de huidige staat van Pokémon Go en welke veranderingen de ontwikkelaar nog kan toevoegen.

Pokemon GO

Dit artikel delen:

Lees meer

De verschillende varianten van Magic: The Gathering Shape of the World
0

Reacties op: Nieuws van de week: Gok- en gameverslaving

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.