De geruchten zijn vanzelfsprekend niet door Microsoft dan wel Sony bevestigd en worden ook niet toegedicht aan een bron binnen een van deze bedrijven. Opvallend is wel dat beide magazines opmerken dat de volgende Xbox/PlayStation geen toevoeging zoals '720' of '4' in hun naam krijgen.

Verder zou in de nieuwe Xbox een vernieuwde versie van Kinect geïntegreerd worden, en krijgt het apparaat een blu-ray-drive, evenals ondersteuning voor zogeheten directional sound. Ook zouden er plannen zijn om in een later stadium van de console augmented reality-brillen te introduceren.

Nieuwe PlayStation

Wat betreft de nieuwe PlayStation meldt PSM3 dat het cijfer 4 vermeden wordt omdat de uitspraak hiervan lijkt op die van het Japanse woord voor dood. De nieuwe console zou tijdens de E3 getoond worden en een standaardresolutie van 1080p en 60 frames per seconden kennen, niet de Ultra HD-resolutie zoals door toekomstige tv's wordt ondersteund.

PlayStation Plus zou een belangrijkere rol gaan spelen op het apparaat en verder zouden gebruikers oudere PS-games via streamingservice Gaikai kunnen spelen. Het apparaat zou niet backwards compatible zijn met PlayStation 3-games, wellicht omdat die ook via de cloud gespeeld kunnen worden.

Specs

Over de specificaties van de nieuwe Xbox meldt Xbox World dat het apparaat een CPU kent met vier cores, die ieder weer onderverdeeld zijn in vier "logical cores". De spelcomputer zou verder 8 gigabyte werkgeheugen krijgen. De nieuwe PlayStation krijgt volgens PSM3 een AMD-processor met eveneens vier cores en wordt momenteel met 4 gb werkgeheugen ontworpen. De richtprijs zou voor Europa op 400 tot 500 euro vastgesteld zijn.