De eerste State of Emergency werd door voor spelers gekocht in de veronderstelling dat het de nieuwste game was van de makers van Grand Theft Auto. Take 2 Interactive deed ook niet de moeite duidelijk te maken dat een andere Schotse firma aan het spel werkte en dat enkel het label waaronder de game werd uitgegeven, Rockstar dus, hetzelfde was. Daarbij kwam dat State of Emergency bij lange na niet kon tippen aan de kwaliteit van Grand Theft Auto 3, waardoor het door veel gamers als een grote miskoop is bestempeld. Toch zijn er ook gamers die het spel wél konden waarderen en voor hen is er goed nieuws: State of Emergency 2 komt eraan!

State of Emergency 2 wordt ontwikkeld door VIS Entertainment, dezelfde ontwikkelaar als eerste deel, maar als uitgever heeft men nu gekozen voor BAM! Entertainment, de kleine Amerikaanse uitgever die financiëel een beetje aan het wankelen is. State of Emergency 2 zal in de winter van 2005 verschijnen en is vooral groter en gemener.

Het grootste verschil is dat je in het tweede deel niet louter één karakter bestuurt, maar controle hebt over een volledig groepje ongeregeld. Je kunt continu wisselen tussen karakters en de unieke eigenschappen van de groepsleden ten volle benutten. Daarnaast zijn de omgevingen dit keer zelf ook vernietigbaar en zijn ze ook nog eens voorzien van meer detail. Een nieuwe grafische engine is dan ook ontwikkeld om dit allemaal soepel weer te geven. Deze engine kan zo'n 500 karakters tegelijk op het scherm toveren. Mocht je genoeg hebben van stennis schoppen in je eentje, dan kun je in multiplayer nog uren lang met een stel vrienden de stad onveilig maken.

Meer informatie vind je op de product pagina van BAM. Opvallend aan deze pagina is dat er geen melding wordt gemaakt van de Xbox versie van State of Emergency 2. Zoals het er nu naar uit ziet zal het spel dan ook exclusief op de Playstation 2 verschijnen, al is natuurlijk niets uitgesloten.