Met het uitbrengen van twee verschillende soorten consoles maakt Microsoft het er voor de gemiddelde consument niet veel makkelijker op. Natuurlijk is er het aanlokkelijke Core systeem, maar biedt dit pakket wel waar voor je geld als je voor honderd euro meer een volledig apparaat (Premium) tot je beschikking krijgt? Eén van de zaken waar wel bij iedere nieuwe console over gespeculeerd wordt, maar met de twee pakketten nog net iets ingewikkelder wordt, is de backwards compatibility.

Backwards compatibility is een moeilijke naam voor het afspelen van oude console games, in dit geval Xbox games. Allereerst werd door Microsoft het bericht de wereld in geholpen dat enkel de Xbox 360 mét hardeschijf, het Premium pakket, oude Xbox games zou ondersteunen. Nu komt er via een onoffiële bron een ander verhaal om de hoek kijken: er zullen wel oude Xbox games zijn die met het Core gespeeld kunnen worden.

Het euvel zit hem in de manier waarop de oude Xbox games afgespeeld zullen worden op de Xbox 360. Volgens insiders bevat de Xbox 360 een soort van emulatieprogramma op de hardeschijf, dat het mogelijk maakt om oude games af te spelen. Microsoft is schijnt momenteel echter bezig te zijn om ook een aantal AAA titels van emulatie software te voorzien, zodat je niet per sé het op de hardeschijf staande programma nodig hebt om de spellen te spelen.

Dat het hier niet de hele Xbox collectie zal betreffen, moge duidelijk zijn. Waarschijnlijk zullen alleen de grootste games geupdate worden, met daarnaast natuurlijk alle Xbox games die momenteel nog in de planning staan. Of dit bericht op de volledig waarheid berust valt te betwijfelen, maar aannemelijk klinkt het in onze oren wel. We houden je op de hoogte.