De game heeft volgens ontwikkelaar Propaganda Games RPG-elementen en zal de speler veel vrijheid bieden om zelf het leven als piraat te ervaren. Het verkennen van land en zee speelt dan ook een grote rol. De bewoners van de eilanden die je kan bezoeken, hebben allemaal hun eigen levens en problemen die deels los staan van het verhaal van Armada of the Damned. Het is niet duidelijk of personages uit de populaire films ook hun opwachting maken in de game.

Geen filmgame

Armada of the Damned speelt zich af vóór de gebeurtenissen van de Pirates of the Caribbean-games en je neemt de rol aan van een jonge piraat op zoek naar respect. De hoofdpersoon ziet er in het begin standaard uit, maar de (morele) keuzes die je tijdens de game maakt, veranderen zijn uiterlijk. Op deze manier kan iedere speler een uniek personage ontwikkelen.

Keuzes

Je zult verschillende nationaliteiten tegenkomen in de game en er zal een soort economie worden geïmplementeerd. Verder kun je je personage levelen en is het mogelijk om je schip uit te rusten met beter wapentuig. De actie in Armada of the Damned speelt zich niet af via menu's en je hebt als speler dus totale controle over je bewegingen. Propaganda Games benadrukt het belang van keuzen in de game en naar alle waarschijnlijkheid zal dit ook in de dialogen terugkomen.