Dark Souls stond tot voor kort bekend onder de werktitel Project Dark. Hoewel de game wordt gezien wordt als het spirituele vervolg op Demon's Souls, zijn de twee titels qua verhaal en spelwereld niet verbonden. De wereld in Dark Souls is niet opgedeeld in aparte omgevingen, maar bestaat uit één groot geheel. 

Qua gameplay vertonen de games wel een aantal overeenkomsten. Ontwikkelaar From Software belooft onder andere dat de game net zo moeilijk wordt als Demon's Souls. Spelers moeten wederom een eigen personage aanmaken, maar kunnen niet langer een spelersklasse selecteren. Wel zijn er meer wapens en toverspreuken om uit te kiezen.

Multiplayer

Ook wordt er een onlinefunctie ontwikkeld voor Dark Souls, met zowel coöperatieve en competitieve speelmogelijkheden. Hoewel Famitsu weinig details geeft over de multiplayermodus, is bekend dat spelers berichten voor elkaar kunnen achterlaten in Dark Souls. Het spel kent echter geen centrale server, waardoor een tendency-systeem zoals in Demon's Souls niet langer tot de mogelijkheden behoort. Bij dit systeem hebben de acties van meerdere spelers invloed op elkaars spelwereld.