Eerder waren we al meer te weten gekomen over Grand Theft Auto IV dankzij een artikel uit het magazine Game Informer. Het nieuwste Official PlayStation Magazine is intussen uit, en ook daarin kunnen we info en plaatjes zien uit GTA IV.

Allereerst zijn er meer impressies over de grafische look van de game. De preview in OPM bevestigt de serieuzere aanpak van de serie. Niet langer zal GTA een lichtelijk cartoonesk jasje over zich heen hebben, maar zullen de personages en de omgevingen er realistischer uitzien. De activiteiten van alle voetgangers, waarover eerder al werd gesproken, lijken geen grenzen te kennen: men praat in mobieltjes, gebruikt pinautomaten en eet snacks. Wanneer je je pistool trekt en begint te vuren, zullen mensen hun spullen uit hun handen laten vallen en schreeuwend wegrennen (en dus niet op zo'n grappig aandoende manier als in vorige GTA's). Ook de voertuigen zien er fantastisch uit volgens de preview. Door middel van reflectie en vloeiende bewegingen zien ze er net zo mooi uit als de auto's uit next-gen racegames.

Ook is er meer informatie bekend over het fictieve Liberty City waarin GTA IV zich afspeelt. De twee vliegvelden van New York, JFK en La Guardia, worden gecombineerd tot één vliegveld, gelegen in de wijk Dukes (parodie op Queens). Het Empire State Building zit ook in GTA IV, alleen zul je er niet vanaf kunnen basejumpen. De houten achtbaan die je al in de trailer zag, heet in Liberty City The Screamer. Het Statue of Liberty, dat in de game het Statue of Happiness heet, zag je alleen vanaf de achterkant in de trailer. Dat is omdat de voorkant een verrassing moet bieden...

Vervolgens staat er in OPM een interview met Dan Houser, één van de grote breinen achter Grand Theft Auto IV. In het interview legt hij meer uit over de filosofie achter GTA IV. Volgens Dan Houser is alles in de game namelijk opnieuw uitgevonden: "Voor GTA IV zijn we terug naar de kern gegaan en hebben we bijna alles opnieuw uitgevonden. Ja, het is nog steeds een game met missies en die zich afspeelt in een stad, maar buiten dat is alles opnieuw gedaan." Het rijden en het schieten moet allemaal dieper, natuurlijker, vloeiender en preciezer aanvoelen.

Een ander zeer interessante eigenschap is de satire die GTA-games altijd rijk zijn. Een voor de hand liggend thema is nu de 'War on Terror' en dat is iets dat zeker in de game zal zitten. Dan Houser zegt dat er satires zullen zijn op reacties van bepaalde mensen op terrorisme en de slappe excuses waarmee vrijheden worden ingeperkt.

Ook wordt er dieper ingegaan op de platformen waarop GTA IV verschijnt, de PlayStation 3 en de Xbox 360. Volgens Dan Houser is het ontwikkelen zeer uitdagend, mede door het ontbreken van een harde schijf in de Xbox 360 en de kleinere schijfruimte van DVD's ten opzichte van Blu-Ray discs. Nog niet alle technische moeilijkheden zijn opgelost voor beide systemen, maar het zal zeker lukken. Over SIXAXIS-functionaliteit wordt nog nagedacht, maar als het niet leuk is dan komt het er gewoon niet in.

Dan Houser, vice-president creatief ontwerp van Rockstar Games

Bovendien bevestigt Dan Houser wederom het bevatten van multiplayer en zegt hij dat er aardig wat verschillende multiplayer modi in komen. Over een ander gameplay-onderdeel, namelijk het aanpassen van je spelpersonage zoals in GTA San Andreas is Dan Houser kort: het komt er niet in. Geen dikke Niko Bellic met afrokapsel dus. De hoofdpersoon is een dertiger en zal dus niet zulke dingen doen als rijden op fietsjes en vliegen met jetpacks. Essentieel zijn natuurlijk alle missies die je in de stad kunt uitvoeren. Deze missies zullen in GTA IV langer en gevarieerder zijn en bovendien verschillende uitkomsten kennen. Verwacht ook de terugkeer van stealthmissies, doordat er meer binnenomgevingen zijn waarin je in het donker rond kunt sluipen.

Over gebouwen in de game komt ook meer duidelijkheid. Er zit een vloeiende overgang tussen buiten- en binnenomgevingen zonder enige laadtijden, en je kunt dus ook van buiten in gebouwen kijken. Je mobiele telefoon kun je gebruiken om anderen op te bellen en zo kun je bijvoorbeeld op eigen initiatief deals afspreken of hinderlagen leggen. Of je ook je vriendinnetjes kunt bellen is nog niet helemaal zeker, omdat Rockstar na het Hot Coffee-schandaal nogal verontwaardigd was over de nadruk hierop. Er zal echter zeker wel een romantische component in het verhaal voorkomen om het geloofwaardiger te maken. Het zogenaamde 'empire-building' en het verdienen van miljoenen zal een mindere nadruk hebben. Dit is om het verhaal realistisch te houden. Het zou nogal raar zijn wanneer je klusjes aanneemt om geld te verdienen terwijl je al multimiljonair bent. Bovendien wil Rockstar de focus houden op de free-roaming gameplay en niet op vastgoedmanagement.

Die free-roaming gameplay wordt nog eens extra benadrukt door het onderscheid in werktijd (klusjes en missies om geld te verdienen) en vrije tijd. In je vrije tijd kun je meer doen dan in vorige GTA's, hoewel specificaties nog onthuld moeten worden. Zeker is wel dat de dingen die je in je vrije tijd kunt doen veranderen naar de tijd van de dag. Ook het verkeer is verschillend op verschillende tijdstippen. Over de terugkeer van personages uit oude GTA's is Dan Houser duidelijker: dat zal bijna niet gebeuren. Hoewel het niet honderd procent is uitgesloten, moet GTA IV een verse start worden en een nieuwe richting inslaan. Een aantal merken zullen echter wel terugkeren.

Met de preview wordt weer een klein tipje van de sluier opgelicht wat betreft GTA IV. We kunnen met zekerheid zeggen dat we binnen afzienbarende tijd een nog iets groter tipje van de sluier gaan oplichten van Grand Theft Auto IV op Gamer.nl.

De scans van de OPM-preview zijn ook verschenen: Cover, Pagina 1, Pagina 2, Pagina 3, Pagina 4, Pagina 5, Pagina 6, Pagina 7, Pagina 8, Pagina 9, Pagina 10, Pagina 11, Pagina 12, Pagina 13, Pagina 14