Zo zul je in de game wederom de rol aannemen van Commander Shepard en wordt een nieuw ras, genaamd Drell, geïntroduceerd. Thane, een nieuw personage, kan als huurmoordenaar worden toegevoegd aan je team. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe planeten, te weten Krogan, Illium en Asari, maar zul je ook het Cerebus-moederschip en een Citadel bezoeken.

Verbeteringen

Naast dat je met Shepard op jacht gaat naar de Reapers zul je ook de mysterieuze verdwijningen van burgers moeten onderzoeken. Verder bevat Mass Effect 2 een nieuw voertuig dat beter bestuurt dan de Mako en is het inventarissysteem verbeterd. Hetzelfde geldt overigens voor het liftsysteem en de keuzes die je maakt hebben dit keer meer invloed op het spelverloop en de personages. Behalve hoofdpersoon Shepard kan iedereen in de game doodgaan.

Bioware heeft aangegeven dat het einde in Mass Effect 2 grootser is en dat er meer wapens, rassen en teamleden te kiezen zijn. Locaties, wapens en teamleden uit het eerste deel zullen tevens terugkeren. Hieronder een filmpje waarin Bioware haar verwachtingen uitspreekt voor aankomende E3.