Sony en Microsoft zouden signalen naar elkaar uitsturen dat ze wachten met de volgende generatie om meer geld te kunnen verdienen met de huidige. Mocht er vanuit de markt echter sterke vraag zijn naar een nieuwe spelcomputer, dan is het mogelijk dat Microsoft en Sony al in 2013 met een nieuwe spelcomputer komen. Een ingewijde bron van Kotaku denkt dat Microsoft in 2013 hoogstens met een Kinect-upgrade voor de Xbox 360 komt, en sowieso wacht tot 2014 voordat de echte opvolger op de markt komt.

Volgens diezelfde bron weet Microsoft nog niet welke weg het in wil slaan met de volgende Xbox. De directie van Microsoft zou worstelen met de vraag of het apparaat al vanaf de eerste verkoopdag winstgevend moet zijn, zoals het geval was met de Wii, of dat er krachtiger en duurdere hardware in de volgende Xbox moet zitten. Die tweede strategie betekent dat het bedrijf in eerste instantie verlies zou maken op het apparaat, iets wat ook het geval was bij de Xbox 360 en PlayStation 3.

Wii HD

Nintendo zou mogelijk al in 2012 met de opvolger van de Wii komen, die momenteel bekendstaat onder de werktitel Project Cafe. Deze console zou volgens de geruchten een controller hebben die voorzien is van een touchscreen en zou qua kracht iets sterker zijn dan de PlayStation 3 en Xbox 360. Verwacht wordt dat Nintendo zijn nieuwe spelcomputer tijdens de E3 aankomende juni aankondigt.