Sweeney legt uit dat het feit dat de huidige consolegeneratie relatief lang duurt zowel een zegen als een vloek is. Aan de ene kant hebben steeds meer mensen een Xbox 360, dus wordt elke nieuwe Gears of War-game beter verkocht. Aan de andere kant wordt het volgens hem moeilijker om steeds hetzelfde enthousiasme te genereren met dezelfde hardware.

"Dat is wanneer nieuwe hardware gerechtvaardigd is", legt Sweeney iut. "Maar op dat moment zet je het aantal mensen dat die spelcomputer heeft weer terug naar nul, en is het veel moeilijker om weer veel games te verkopen. Daarom moet je alleen de hardware veranderen wanneer je een dramatische sprong in kwaliteit kunt maken, niet slechts twee of drie keer beter. De hardware moet enorm en fundamenteel anders zijn."

Epic Games spreekt hierover ook met de hardwaremakers. Bij de Xbox 360 had de studio Microsoft overgehaald om 512 megabyte aan werkgeheugen te integreren, terwijl het aanvankelijk 256 mb zou worden.

Geruchten

De uitspraken van Sweeney komen in een periode dat er veel over nieuwe hardware gespeculeerd wordt. Zo zou de Wii U, die  eind dit jaar op de markt komt, ongeveer twee keer zo krachtig zijn als de Xbox 360. Dat apparaat biedt naast betere graphics ook nieuwe gameplaymechanieken dankzij de tabletcontroller.

Ook doen er verschillende geruchten de ronde over de nieuwe Xbox-spelcomputer. Hoewel de meeste bronnen er wel over eens lijken dat het apparaat in de zomer van 2013 verschijnt, is er discussies over de videokaart die wordt ingebouwd. Sommige bronnen hebben het over een nieuwe en krachtige kaart, andere spreken van een videokaart die op PC op dit moment als middelmatig wordt gezien.