Een bedrijf genaamd Zeebo Inc. lanceert volgende maand in Brazilië een console "voor de volgende miljard mensen". De console, genaamd de Zeebo, zal voor 199 dollar (zo'n 145 euro) verkrijgbaar zijn en verkoopt games volledig via digitale distributie. Grote uitgevers zoals Electronic Arts, THQ en Activision-Blizzard gaan er games voor uitbrengen.

Na de lancering in Brazilië is het de bedoeling dat de Zeebo later dit jaar ook in andere arme landen met een nog sterk groeiende economie lanceert. Daar zal hij voor een iets lagere prijs beschikbaar zijn, namelijk 179 dollar, zo'n 130 euro. Zo zal de console bijvoorbeeld in China, India en Oost-Europa uitkomen. Er zijn dus vooralsnog geen plannen om de console in de Verenigde Staten, West-Europa of Japan uit te brengen.

De Zeebo is ontwikkeld met technologie die ook voor mobiele telefonie gebruikt wordt. De spelcomputer is een vrij licht apparaat en is iets groter dan de Nintendo Wii. In plaats van discs zullen games alleen digitaal verkrijgbaar zijn via mobiele telefoonnetwerken waar je je niet voor hoeft te abonneren.

De Zeebo heeft niet als doel zich te meten met de PS3, Xbox 360 en Wii. ''Wij hebben als doel met de Zeebo de consumenten in landen zoals India, China en Oost-Europa te bereiken, die over het algemeen geen huidige generatie console of de games daarvoor kunnen betalen'', aldus Zeebo CEO John F. Rizzo.

De technische capaciteit die de Zeebo bevat ligt tussen die van de Playstation, die in 1994 uitkwam, en de Playstation 2, die in 2000 het licht zag. Voor de rijkere consument is dit een flinke stap terug, maar volgens Rizzo heeft de doelgroep van de Zeebo zijn tanden nog niet in een zeer moderne en realistische game mogen zetten. Als voorbeeld wordt er gegeven dat de MegaDrive in Brazilië nog steeds goed verkoopt.

Zeebo hoopt de middenklasse van de bovengenoemde landen te bereiken door betere games te leveren dan de Mega Drive en door games digitaal aan te bieden. ''Een game als Quake, die in 1996 uitkwam, zal voor de meeste gamers in Amerika oud nieuws zijn, maar in het jaar van uitkomen werden de consumenten omver geblazen. Dit is wat de Zeebo hoopt te bereiken in de beoogde landen.''

Grote bedrijven zoals THQ en Activision-Blizzard hebben besloten om hun games uit te brengen voor de Zeebo. De games zullen worden aangeboden voor ongeveer 10 dollar. Volgend jaar zal de console al in prijs verlaagd worden naar 149 dollar.