Veel geruchten over de Wii U, voorheen officieus bekend onder de namen Wii 2, Wii HD en Project Cafe, blijken nu te kloppen. Zo is er een inderdaad een controller voor het apparaat beschikbaar met een 6,2 inch touchscreen. Dit scherm kan op meerdere manieren gebruikt worden.

Nintendo heeft een aantal voorbeelden genoemd hiervan. Zo kan het scherm op de controller als primair gamescherm worden gebruikt. Dit betekent dat als andere gezinsleden de televisie willen gebruiken voor iets anders dan gamen, dat de speler gewoon kan doorspelen door de spelbeelden draadloos naar de controller van de Wii U te sturen. Nintendo belooft dat dit zonder vertraging gebeurt.

Game-informatie

Ook kan het scherm gebruikt worden om game-informatie op te tonen, die niet op het televisiescherm is te zien. Bij Zelda kan dit scherm bijvoorbeeld gebruikt worden om de inventaris van Link op te tonen. Daarnaast kan de controller op het Wii Zapper-accessoire gezet worden. Spelers kunnen het scherm van de controller dan gebruiken als zoom-scope voor een sluipschuttersgeweer. In een ander voorbeeld werd de controller gebruikt om ninjasterren vanaf de touchscreen te schieten richting het televisiescherm.

De Wii U is volledig backwards compatible en kan zodoende alle Wii-games afspelen. Er kunnen tot vier Wii-afstandsbedieningen op het apparaat worden aangesloten, evenals de Balance Board. Ook kunnen gebruikers met het apparaat surfen over het web, video’s kijken op de controller en op de televisie, videochatten foto’s bekijken en tekeningen maken met een stylus.

Non-gaming

De Wii U kan aangesloten worden op een HD-televisie en produceert dus ook full-HD-graphics. De controller van het apparaat is daarom ook niet ontworpen als mobiel gamingapparaat, benadrukt Nintendo. Grafisch lijkt het apparaat zich te kunnen meten met PlayStation 3 en Xbox 360.

De controller bevat een accelerometer en een gyroscoop voor bewegingsbesturing, een trilfunctie, een camera aan de voorzijde, een microfoon en speakers. Daarnaast bevat de game dezelfde knoppen als de een gewone spelcomputer-controller, twee analoge cirkelknoppen, een plustoets, A/B/C/Y-knoppen en twee schouderknoppen en twee trekkers.

Enkele games die voor de Wii U zijn aangekondigd zijn Battlefield 3, Ninja Gaiden III, Darksiders 2, Dirt, Assassin's Creed: Revelations, FIFA 12, Ghost Recon Online, Smash Bros, Tekken en Batman: Arkham City.