Nieuws

Nieuwe Apple TV geeft toegang tot de App Store

Prijzen nog niet bekend

Geschreven door Michel Musters op
Apple heeft tijdens een presentatie vanavond de nieuwe Apple TV aangekondigd. De settopbox voor onder de televisie heeft voor het eerst toegang tot de App Store.

De settopbox is via de afstandsbediening nu ook te besturen met spraak. De Apple TV ondersteunt Siri zodat met spraak bijvoorbeeld films kunnen worden opgezocht met een bepaalde acteur. 

De afstandsbediening zelf is flink vernieuwd. Hij is wat breder en hoger geworden. Bovenaan zit een glazen touchpad waarop met de vingers genavigeerd kan worden. Daaronder zitten wat fysieke knoppen, bijvoorbeeld voor de spraakbesturing. Daarnaast is hij bewegingsgevoelig zoals de Wii-controller van Nintendo. Deze functie lijkt vooral gericht te zijn op games. De controller gaat zo'n drie maanden mee op een acculading. 

iPhones en iPads kunnen ook als controller worden gebruikt, en de games op de App Store zijn via Apple TV speelbaar op de televisie. Er kunnen ook third party controllers op aangesloten worden. SteelSeries heeft een controller van 50 dollar aangekondigd. Games die het ondersteunen kunnen op Apple TV verder gespeeld worden waar de speler op een ander Apple-product is gebleven. 

Er werden verschillende iOS-games getoond, waaronder Rayman Adventures, Transistor, Disney Infinity 3.0 en Guitar Hero Live. Ook werd een exclusieve nieuwe game van Harmonix getoond genaamd Beat Sports, een ritmegame voor vier spelers. Apps kunnen maximaal 200 MB groot zijn.

Apple hoopt dat ontwikkelaars snel aan de slag gaan om apps te maken voor de nieuwe settopbox. De Apple TV draait op nieuwe software met de naam tvOS dat gebaseerd is op iOS, maar dan aangepast voor de televisie. 

De nieuwe Apple TV is eind oktober in de eerste landen beschikbaar. Het 32 GB-model kost 149 dollar en de 64 GB-variant kost 199 dollar. Een prijs in euros wordt rond de lancering bekendgemaakt.

iPhone en iPad

Apple toonde ook de iPhone 6S en 6S Plus.  De nieuwe smartphones zijn vanaf eind september verkrijgbaar in een beperkt aantal landen. De nieuwe modellen komen naast de bestaande drie kleuren grijs, zilver en goud ook beschikbaar in de kleur roségoud. Alle nieuwe iPhones zijn gemaakt van speciaal 7000-serie aluminium dat ook in de Apple Watch gebruikt wordt. Dit aluminium is sterker dan het type dat tot nu toe gebruikt is in iPhones. Bovendien is het glas volgens Apple sterker en beter bestand tegen krassen. 

De iPhone 6S en 6S Plus krijgen bovendien een nieuwe schermtechnologie met de naam 3D Touch. Het scherm is daardoor drukgevoelig. Door harder op het scherm te drukken zijn er nieuwe interacties mogelijk. Door op de camera-app hard te drukken komt bijvoorbeeld een popup omhoog met keuzes als: video opnemen of selfie maken. Deze snelkoppelingen vanaf het thuisscherm worden al ondersteund door Instagram, Facebook en Dropbox en diverse Apple-apps. 

Apple blijft het 16 GB-model als instapmodel leveren. Daarnaast blijven het 64 en 128 GB-model beschikbaar, een 32 GB-versie biedt Apple niet aan. De prijs van de nieuwe iPhones blijft gelijk op 699 euro voor de goedkoopste versie.

De voorbestellingen starten op zaterdag 12 september waarna de iPhones 25 september in de eerste landen in de winkels liggen. Nederland hoort daar nog niet bij. Wanneer de iPhone 6S en 6S Plus in Nederland uitkomen, is nog niet bekendgemaakt.

De nieuwe iPad Pro is vanaf november verkrijgbaar vanaf 799 dollar. Hij heeft een groter scherm, namelijk 12,9 inch.  Apple toonde ook een hoesje voor de nieuwe iPad waarin een fysiek toetsenbord verwerkt zit. Het hoesje heeft ook direct een standaard om de iPad Pro neer te kunnen zetten. Naast het toetsenbord komt er een stylus beschikbaar met de naam Apple Pencil. Net als bij andere modellen, is de Apple Pencil drukgevoelig. Apple toonde ook een nieuwe iPad Mini 4 aan met de specificaties van de iPad Air 2, maar dan in een kleinere behuizing. Dit model gaat 399 dollar kosten.

Door Gamer.nl / NU.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo brengt in 2016 Pokémon-game voor smartphones uit Win Tearaway Unfolded voor de PS4
0

Reacties op: Nieuwe Apple TV geeft toegang tot de App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.