In het jaar 2070 dwingen klimaatveranderingen de mensheid om zich aan te passen aan het stijgende zeeniveau. Spelers krijgen in deze wereld te maken met ecologische problemen en nieuwe technieken bij het opbouwen van hun rijk. Daarbij kunnen ze kiezen om zich te scharen bij de industriële en efficiënte Tycoons, of bij de duurzame en milieuvriendelijke Ecos. Het rijk dat spelers opbouwen zal evolueren op basis van de speelstijl en keuzes van de speler. De omgeving, de architectonische stijl, de behoeftes van de bevolking worden hierdoor beïnvloed. 

Volgens Ubisofts marketingmanager Adam Novickas zal de game zowel fris als vertrouwd aanvoelen voor fans. "Door de futuristische setting wordt het ontwikkelteam niet beperkt door historische grenzen en konden ze groter dromen dan ooit. Het is een nieuwe insteek op een fantastische franchise waarvan zowel nieuwkomers als fans zullen houden." 

Anno 2070 bevat een verhaalmodus voor één speler, een continue modus zonder einde en een online multiplayermodus. De game draait op een nieuwe versie van de engine die ook voor de voorgaande games werd gebruikt. Related Designs is wederom verantwoordelijk voor de ontwikkeling.