De uitbreiding laat spelers toe tot een nieuw gebied: de Maguuma Jungle. In het hart van die jungle kunnen spelers een guild hall bouwen. Daarnaast voegt de uitbreiding zogenaamde masteries toe. Dit Mastery-systeem geeft spelers boven level 80 nieuwe mogelijkheden, die onder meer invloed hebben op het nieuwe gebied. Zo kunnen spelers leren zeilvliegen in de jungle, maar ook hun personage nog meer naar smaak aanpassen. De speler ontvangt een mastery-punt wanneer hij of zij aan een in-game wereld evenement meedoet, uitdagingen voltooit, moeilijke vijanden verslaat of een nieuw gebied ontdekt.

Heart of Thorns voegt daarbij een nieuwe klasse toe, genaamd de Revenant. Dit is een heavy armour-klasse die geesten op kan roepen uit de mists, om die voor zich te laten vechten. Bestaande klasses krijgen de mogelijkheid nieuwe skills te leren door middel van profession specialisaties. Zo krijgen Rangers bijvoorbeeld de mogelijkheid om skills van Druids te leren. Klasses kunnen zo ook wapens gebruiken die zij voorheen niet konden gebruiken. De Ranger kan hierdoor bijvoorbeeld een staff gebruiken en de Necromancer-klasse een greatsword.

De uitbreiding voegt tevens nieuwe monsters, bazen, verhaallijnen en evenementen toe. Daarbij komt er een nieuwe Borderland-map in de World versus World-modus. Op deze map krijgen spelers een buff per behaald doel. De World versus World-modus wordt daarbij tevens aangepast, waardoor het behalen en behouden van objectives belangrijker wordt. Er komt een nieuwe Stronghold Game Mode, waarin spelers vechten om voorraden, die zij kunnen spenderen aan het inhuren van soldaten om de vijandelijke basis te veroveren. De missie hierbij is het doden van de vijandelijke guild-leider. De uitbreiding bevat geen verhoging voor het maximale level.

Het is nog niet bekend wanneer de uitbreiding uitkomt.