NFL verlengt licentie van EA | Gamer.nl

NFL verlengt licentie van EA | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Er is momenteel sprake van een gespannen situatie in de NFL. Onenigheid tu en spelers en de bond zou ertoe kunnen leiden dat het komende seizoen wordt afgelast. Om deze reden hoeft EA minder te betalen voor het gebruik van speler- en teamnamen, uniformen en logo's. Het is hierdoor mogelijk dat er voor het eerst een Madden-game wordt uitgebracht, terwijl er geen actief NFL-seizoen is. Dit zou de verkoopcijfers kunnen beïnvloeden.

Electronic Arts heeft sinds 1994 de rechten op het gebruik van de teamnamen, uniformen en logo's in de NFL. In de jaren daarna kwamen daar de rechten op het gebruik van de NFL-spelers en -coaches bij. Sinds 2004 heeft EA als enige partij een NFL-licentie. EA drukte daarmee 2K Games met zijn NFL 2K-serie uit de markt.

Onrust

Op het moment is er een grote discu ie gaande tu en de NFL-bazen en -spelers waardoor het komende seizoen in gevaar is. Enige tijd terug heeft de NFL de gezondheidsproblemen die spelers oplopen gedurende hun profe ionele carrière, en de gevolgen hiervan na hun loopbaan, erkend. American football-spelers lopen regelmatig ble ures en hersenschuddingen op, soms met blijvende schade. Volgens een bekend onderzoek van cardioloog Jeffrey Boone ligt de levensverwachting van NFL-spelers ergens tu en de 53 en 59 jaar, afhankelijk van de positie waarop ze spelen. De gemiddelde Amerikaanse man wordt 75,6 jaar.

Door de vele hersenschuddingen, soms wel drie per seizoen voor een individuele speler, kan er blijvend hersenletsel optreden die tot verslavingen, depre ies en zelfmoordpogingen kan leiden. Onderzoeken en nieuwe regels vanuit de NFL moeten ervoor zorgen dat de gezondheid van de spelers wordt beschermd. 

Verlengen

De NFL heeft echter onlangs bekendgemaakt dat er plannen zijn om het seizoen te verlengen om zo meer inkomsten binnen te kunnen halen. Hierdoor moeten spelers meer wedstrijden spelen en lopen ze zodoende meer risico, zonder dat ze meer betaald krijgen. NFL-spelers eisen nu een hoger salaris terwijl de NFL zich verdedigt met het feit dat de bedragen al zijn vastgesteld in de contracten.

Al eerder is een dergelijke situatie bijna uit de hand gelopen toen er in het seizoen 1987-88 een staking van 24 dagen was waarin 85 procent van de profe ionele spelers niet deelnam aan wedstrijden. Bij ijshockeybond NHL is er ook een vergelijkbare situatie geweest. Onenigheid over salari en leidde ertoe dat het volledige seizoen '04-'05 werd afgelast.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou