Met een auto op hoge snelheid racen en crashen in Need for Speed: Hot Pursuit is vergelijkbaar met neergeschoten worden in een first person shooter. Dat is hoe Keith Munro, de vice-president van EA Marketing, de ervaring omschrijft in een interview met Edge Magazine, waarin hij uit de doeken doet hoe de inspiratie voor de nieuwe Need for Speed-game ontstaan is. 

"We hebben inspiratie gehaald uit shooters, zoals Bad Company en Call of Duty. Dat heeft ons bijvoorbeeld geinspireerd om spelers in Need for Speed: Shift  via de in-cockpit actie te laten ervaren hoe een echte race aanvoelt," aldus Munro.

Sociale interactie

Een ander aspect van Battlefield en Call of Duty waar Need for Speed: Hot Pursuit inspiratie uit geput heeft, is hoe het online-gedeelte van deze spellen is opgebouwd. Keith Munro stelt dat ze de inventieve en verslavende manier van het multiplayergedeelte in deze games in acht hebben genomen en dat Hot Pursuit een vergelijkbare insteek zal kennen, waarbij de nadruk komt te liggen op sociale interactie.