De discussie over de positieve en negatieve gevolgen van gamen zijn voornamelijk door Engelse en Amerikaanse onderzoekers belicht. Het is dan ook fijn om eens wat Nederlandse nuchterheid in de discussie te krijgen. Jeroen Jansz is universitair hoofddocent (senior associate professor) Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft colleges en doet wetenschappelijk onderzoek naar gamers en games.

Hoewel gaming en TV kijken veel overeenkomsten hebben, zijn er ook veel verschillen. Veel ouders kijken mee (of hebben een mening) als het om TV gaat. Bij games is dat veel minder het geval.Wat zijn de grootste verassingen die je bent tegen gekomen in dit onderzoek?

Dat er een behoorlijk grote groep gamers is die 4 uur of meer per dag gamen.

Is het gamen op een andere manier schadelijk voor lichaam of geest?

Ja, bij extreem intensief gebruik kan ook gamen schadelijk zijn. Bijvoorbeeld op houding, of als veroorzaker van hoofdpijn - maar, let op, dat geldt ook voor het lezen van een boek ;-)

Kan je verslaafd worden aan gamen, en zo ja, hoe kan je dan afkicken?

Als je erg veel tijd aan gamen besteedt (meer dan 3 u per dag) en andere dingen gaan eronder lijden (school, werk) kan er sprake van verslaving zijn. Er is geen standaard afkick programma, maar de huisarts kan een verslaafde gamer wel doorverwijzen naar hulpverleners die een manier van ontwennen organiseren.

Is gamen slecht voor je, of is het tegen alle beweringen in toch best goed voor je?

Het is allebei waar. Als je te veel tijd aan gamen besteedt kunnen er schadelijke effecten optreden. Maar anderzijds trainen games ook je reactievermogen en je vaardigheden om problemen op te lossen.

Het volledige interview met Jansz is op deze pagina te lezen.

Met dank aan Eswip voor het melden van dit nieuws.