Nederlandse Minister voor Rechtsbescherming beantwoordt kamervragen over lootboxes | Gamer.nl

Nederlandse Minister voor Rechtsbescherming beantwoordt kamervragen over lootboxes | Gamer.nl

De Minister voor Rechtsbescherming beantwoordt schriftelijke vragen van de SP over lootboxes.

Lootboxes, virtuele dozen met onbekende inhoud die veelal aangeschaft kunnen worden d.m.v. microtransacties, krijgen al enige tijd felle kritiek. Niet lang geleden werd de ophef rondom de lootboxes binnen de game-industrie zo groot dat de Belgische Kan pelcommi ie en de Nederlandse kan pelautoriteit (ksa) onderzoek zijn gestart naar het fenomeen.

Nu geeft Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming, schriftelijk antwoord op een aantal vragen van SP-lid Van Nispen over de aard van lootboxes en of een verband getrokken kan worden met gokken. De gastcolumn over lootboxes op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor het opstellen van de vragen.

"Het wetsvoorstel Kan pelen op afstand, dat momenteel aanhangig is in de Eerste Kamer, stelt maatregelen voor om de combinatie van gamen en kan pelen en mogelijke misleiding als gevolg daarvan tegen te gaan. De vergunninghouder mag naast kan pelen op afstand slechts andere diensten en goederen aanbieden, voor zover dat aanbod strikt gescheiden is van het aanbod van de vergunde kan pelen," laat Dekker weten.

"De ksa doet onderzoek naar de vraag of er sprake is van een kan pel in de videospellen die ‘lootboxes’ aanbieden. Ik wacht de resultaten van dit onderzoek af."

Toen gevraagd werd wanneer we de resultaten kunnen verwachten van het onderzoek liet de minister weten dat de ksa deze begin 2018 verwacht te hebben.

Daarbij laat hij weten dat de Nederlandse ksa samenwerkt met verschillende buitenlandse kan pelautoriteiten, waaronder de Belgische Kan pelcommi ie. De aard van lootboxes wordt dus op grotere schaal onderzocht, waardoor de uitspraak van de Nederlandse kan pelautoriteit over lootboxes wel een indicatie kan zijn over de houding van internationale kan pelautoriteiten tegenover het onderwerp.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou