Nederlandse game-industrie opent gesprek over lootboxen met Kansspelautoriteit

Nederlandse game-industrie opent gesprek over lootboxen met Kansspelautoriteit

De Dutch Games Association (DGA) heeft in gesprek met Nederlandse ontwikkelaars en uitgevers een manifest samengesteld waarin het met de Nederlandse Kansspelautoriteit in gesprek gaat over lootboxes.

In dit manifest laten de DGA en de Nederlandse game-industrie weten dat men het goed vindt dat de Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoek doet naar het fenomeen lootboxen. "Nederlandse ontwikkelaars en uitgevers willen voorkomen dat hun game een toegangspoort vormt naar een kansspelverslaving of dat kansspelen worden vermomd als entertainment games. Zij hebben in de regel een voorliefde voor het maken én spelen van games en zien entertainment games als een belangrijke culturele uiting."

Het manifest van de DGA en de game-industrie waarschuwt echter wel dat er verschillende soorten lootboxen zijn. "Het is echter ook belangrijk om het onderscheid tussen games en gokken niet uit het oog te verliezen. Het voornaamste doel van de aanbieder van gokspelen én van de deelnemers is financieel gewin. Om het gokken vervolgens aantrekkelijker te maken voor een grote(re) groep mensen wordt entertainment toegevoegd."

Het manifest vervolgt: "Het belangrijkste doel van een game is anders, namelijk het bieden van vermaak aan spelers. Dit is normaal gesproken ook de reden waarom spelers een entertainment game spelen. Om vervolgens inkomen te kunnen genereren uit het aanbieden van de game, heeft een ontwikkelaar verschillende mogelijkheden. Slechts één van deze mogelijkheden is het aanbieden van een loot box of een soortgelijke aankoop. Het verschil in oogmerk en intentie tussen beide industrieën is erg relevant."

De DGA en de Nederlandse game-industrie vindt het van belang om lootboxen uit de buurt van minderjarigen te houden. Aangezien veel minderjarigen toch games spelen die voor 18 jaar en ouder bedoeld zijn, wordt voorgesteld meer bewustwording te creëren. "In dat kader is het van belang dat partijen transparant zijn over de aanwezigheid van loot boxes in games. Het inhoudspictogram dat PEGI heeft toegevoegd, is daarbij een goede start. Maar het is ook van belang dat daadwerkelijke bewustwording wordt gecreëerd bij ouders/verzorgenden en kinderen over loot boxes in games. De Nederlandse gamesindustrie stelt voor om op dit punt de dialoog aan te gaan over hoe dit doel het beste kan worden bereikt."

De DGA hoopt dat het manifest er voor zorgt dat de Nederlandse Kansspelautoriteit in gesprek gaat met de organisatie en de Nederlandse game-industrie om zo samen tot een oplossing voor lootboxen te komen. De Kansspelautoriteit heeft vorig jaar besloten dat diverse games met lootboxen niet in Nederland mogen worden aangeboden, omdat de Wet op de kansspelen niet zou worden nageleefd. Er is nu een nieuwe Wet op de kansspelen die de regels voor 'online gokspellen' versoepelen en waar de Eerste Kamer nog over moet stemmen.

Het manifest van de Dutch Game Association is hier te downloaden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Hopelijk komt er net als in Belgie een verbod op lootboxen

0
test

Gewoon een verbod.

0

Aanbevolen voor jou