Bijna de helft van alle Nederlanders speelt wel eens vals. Dat blijkt een onderzoek van spellenfabrikant Jumbo.

Het onderzoek van Jumbo, 'De spelende mens', toont meerdere dingen aan dan dat wij nuchtere Hollanders goed zijn in vals spel. Ondanks het vele valsspelen blijven wij toch graag een spelletje spelen, dit voornamelijk vanwege de gezelligheid die het opbrengt. Weinig spelers zeggen dat ze meer geluk hebben bij hun spelletje dan in de liefde (10%), een kwart is baldadig genoeg om te zeggen dat ze in zowel de liefde als het spel veel geluk hebben.

Daarnaast denkt 60% van de Nederlanders dat op dobbelstenen blazen voldoende hoop brengt. Acht procent is stellig overtuigd dat het ook daadwerkelijk nut heeft. Ook de kleur van de pion schijnt het geluk in de hand te werken. Rood is de meest populaire kleur, gevolgd door blauw. Bruin kan beter meteen uit het spel worden verwijderd, want die trekt het minste aandacht.

Kunstig verliezen

De meesten van ons zullen een spelletje spelen voor ons vermaak. Echter vaak is het huilen of schelden geblazen en vliegen de borden in de rondte. Grootste ergernis onder de kaaskoppen is de niet oplettende speler, daarop volgt de valsspeler. Desondanks schuilt er in 42% van de ondervraagden een peperkoeken hart. Ondanks de vele ergernissen laten ze een ander nog wel eens winnen. Voor de meesten gaat het daar dan ook niet om, vier van de vijf spelers beweert goed tegen zijn of haar verlies te kunnen.

Blijkbaar toch niet zo bekend?

Naamsbekendheid

Er zijn tevens vele spellen, van strategie tot kennis en alles wat daar tussenin ligt. Maar welk spel herinnert men zich het meeste? Een kwart zegt Mens-erger-je-niet. Daarnaast staat Ganzenborden hoog aangeschreven.

Andere uitkomsten van het onderzoek 'De spelende mens' zijn:

- Vier van de vijf mensen zegt zich aan de regels te houden

- De helft speelt graag een spelletje solo

- Driekwart van de spelletjes worden 's avonds uit de kast gehaald

- Een spel wordt vrijwel nooit langer dan twee uur gespeeld, de gemiddelde tijd ligt ergens tussen 30 minuten tot een uur.

- Nederlanders geven gemiddeld 50 euro per spel uit.