Over de ontslagen bracht uitgever Electronic Arts de volgende verklaring naar buiten: “Zoals jullie weten komt het vaak voor dat er na het aflopen van een ontwikkelingsfase ontslagen vallen, en dat is ook noodzakelijk om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen behouden. Omdat zoveel van onze titels in het vierde kwartaal uitgebracht worden, is het logisch dat veranderingen in de grootte van onze ontwikkelingsteams ook dan plaatsvinden. EA groeit echter wel en een aantal van onze studio’s zijn zelfs op zoek naar getalenteerde nieuwe werknemers.”

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat EA zijn studio's tijdens het vierde kwartaal inkrimpt. In 2008 werd bekend dat er 600 werknemers zouden worden ontslagen en in november van vorig jaar kondigde de uitgever aan dat 1500 mensen zouden afvloeien voor april 2010. Verschillende bronnen melden dat dit keer vooral EA Canada, de grootste studio van de uitgever, is geraakt. Volgens een tweet van George Broussard, producer bij ontwikkelaar 3D Realms, zou het alleen bij EA Canada al om zo'n honderd mensen die hun baan verliezen gaan. Met name de teams van Skate 3, EA Sports Active 2 en NBA Elite 11 zouden getroffen zijn.

NBA Elite 11 verhuisd

NBA Elite 11 is volgens de laatste geruchten nu zelfs naar een ander team verhuisd. EA Tiburon, de vermeende nieuwe ontwikkelaar van de game, is een met name op sporttitels gerichte studio. Zo is deze ontwikkelaar ook verantwoordelijk voor de Madden- en Tiger Woods PGA Tour-series en leverde het onlangs EA Sports MMA af. NBA Elite 11 zou aanvankelijk in oktober verschijnen, maar werd onlangs uitgesteld naar 2011 omdat EA zich zorgen maakte over de afwerking van de gameplay.