Ruimtevaartorganisatie NASA laat de nieuwe besturing waarover al langer wordt nagedacht nu zien in een video. NASA werkt al jaren aan ruimterobots zoals de Robonaut en Valkyrie die bijvoorbeeld ruimtewandelingen moeten gaan maken. Deze robots kunnen autonoom werken, maar moeten soms worden bestuurd door mensen.

Die besturing van in dit geval een robotarm gaat volgens de onderzoekers nu nog vaak gepaard met vertraging, zo vertellen ze aan Engadget. Door de Kinect en Oculus Rift, een virtual reality-bril waarmee de gebruiker zich in een virtuele wereld lijkt te begeven, moet de besturing versnellen. In de video is te zien dat er nog wel enige vertraging optreedt. Die vertraging wordt nu echter getoond in de virtuele omgeving van de Oculus Rift. De gebruiker ziet de beweging van zijn eigen arm en ziet de robot een kort moment daarna volgen.

NASA noemt het de meest natuurlijke besturing voor een robot tot nu toe. Door Kinect hoeft de bestuurder alleen zijn eigen ledematen te bewegen. De Oculus Rift biedt bovendien veel meer informatie dan alleen de beelden van een camera op de robot. De bestuurder ziet met de virtual reality-bril het perspectief van de robot en een 3d-weergave van de omgeving. De onderzoekers werkten ook al met de eerste Kinect, maar de Kinect voor Xbox One is veel nauwkeuriger waardoor het mogelijk is de arm veel preciezer aan te sturen waardoor ook het draaien van de pols bijvoorbeeld mogelijk is.

Door NUtech.