"Een van de dingen die we met Halo 4 wilden doen is het introduceren van een progressiesysteem waarmee spelers dingen kunnen vrijspelen waardoor hun personage er niet alleen anders uitziet, maar ook anders speelt", legt creative director Josh Holmes uit tegenover VentureBeat.

"(Een systeem) dat spelers in staat stelt om keuzes te maken die een betekenisvolle impact hebben op hun gameplayervaring in de multiplayermodus. Het is een grote verandering, maar een van de dingen waar we het meest enthousiast over zijn."

Spelers kunnen in Halo 4 zelf bepalen met welke uitrusting ze het strijdtoneel betreden. Zo kunnen ze zelf beslissen welke wapens en vaardigheden ze combineren. In Halo: Reach moesten spelers kiezen uit een aantal klasses; dat systeem lijkt te zijn verdwenen in Halo 4.

Iconen

Een andere toevoeging aan de multiplayer is die van iconen in het scherm die aanduiden waar bepaalde wapens in een multiplayerlevel opgepakt kunnen worden. Dit doet 343 om nieuwe gamers te helpen met het vinden van deze wapens, maar volgens de studio is dat niet de enige reden.

"We markeren de shotgun met een reden. Er is een specifieke reden waarom het icoon er is, waar we later meer over vertellen." Extra krachtige wapens, zoals raketwerpers, zullen mogelijk op willekeurige momenten in een level worden geplaatst, en niet op gezette tijden.

De omgevingen in de multiplayermaps komen niet allemaal uit de campagnemodus, maar zijn deels apart ontworpen. De maps vertellen volgens 343 Industries wel een verhaal dat inhaakt op dat uit de hoofdmodus. Zo zou in Halo 4 voor het eerst worden uitgelegd waarom blauwe Spartans de rode Spartans bevechten in de multiplayer.