Nieuws
Switch

Multi-console-emulator kan op gehackte Switches worden geïnstalleerd

Externe software toegankelijker dan gedacht

Geschreven door Rick Bloemzaad op
De makers van het softwareprogramma RetroArch hebben een nieuwe versie uitgebracht dat op gehackte Nintendo Switch-consoles kan worden geïnstalleerd. Met RetroArch kunnen games van meerdere soorten consoles geïnstalleerd en gespeeld worden.

De ontwikkeling van de software begon in 2010 en in 2014 kwam de eerste versie uit. Na meerdere updates heeft RetroArch nu de mogelijkheid om op de Nintendo Switch te draaien.

Het succesvol installeren en gebruiken van de software is een complex proces. De software bevat vele calibratie-opties, mede door de meerdere emulators die het ondersteunt en alle mogelijke instellingen die daarbij komen kijken. Wanneer de software eenmaal te werk gaat, wordt de gebruiker blootgesteld aan een relatief overzichtelijke uitstraling. Het menu van de software heeft veel weg van de interface bij de PlayStation 3 en PSP, gevuld met de betreffende emulators en de games die daarbij horen.

Nintendo Switch

Voorheen werd RetroArch alleen ontwikkeld voor consoles als de PSP en PlayStation Vita. Met het uitbrengen van een nieuwe versie voor de Nintendo Switch biedt dat nieuw perspectief voor zowel de ontwikkelaar als voor de gebruikers. Bekijk hieronder een video om de interface van RetroArch op de Switch te zien.

Speels gemak

Een ontwikkelaar van de RetroArch-software genaamd 'Natinusala' zegt dat de release van de Switch-versie van RetroArch de grootste is die ze ooit hebben gezien in de eerste week. In een email naar Kotaku legt de ontwikkelaar uit dat het draaien van RetroArch zo simpel verloopt door de tools die de ontwikkelaar gebruikt en het gemak dat de Switch biedt om bestaande software op het systeem te zetten.

"De ontwikkelaar van PPSSPP (PSP-emulator) is bijvoorbeeld momenteel aan het overwegen om de software naar de Switch te brengen. Mensen realiseren zich dat het een geweldige console is, een goed en makkelijk werkend platform om bestaande software op te zetten", aldus Natinusala.

In de Switch-versie van RetroArch is er tevens ondersteuning voor de touchscreen-functie en heeft het peer-to-peer-multiplayer. Dit geeft spelers onder andere de mogelijkheid om met de aparte Joy-Cons games van de emulator samen te spelen. Natinusala bracht tevens een video uit op Twitter waarin hij een cutscene van The Legend of Zelda: Ocarina of Time laat zien.

Zwakke grafische chip

Het gemak in het overzetten van software naar de Switch komt volgens de ontwikkelaar door de chip die in vele Switch-consoles te vinden is. Dit gaat om de grafische Nvidia-chip die in eerdere Nintendo Switch-consoles was geïntegreerd. In april vorig jaar werden voor het eerst de kwetsbaarheden van de chip blootgesteld. Aangezien deze kwetsbaarheden niet met patches opgelost kon worden, koos Nintendo ervoor om de chip te vervangen met een verbeterde versie. Ondanks dat er nu een chip in de Switch-consoles zit die deze praktijken weerhouden, zijn er nog steeds vele consoles die over de oude chip beschikken en de potentie hebben om gehackt te worden.

Nintendo is de laatste tijd in ieder geval bezig geweest met het verbannen van meerdere accounts op de Switch die verdacht werden van piraterij en valsspelen door te hacken in games als Splatoon 2. Zo kwam het ook dat vlak na de release van Nintendo Switch Online al snel hackers waren geslaagd in het toevoegen van NES-games die buiten de lijst van Nintendo vallen. Nintendo heeft momenteel nog geen concrete reactie gegeven op deze praktijken, die alleen maar lijken toe te nemen.

Risico

Hiermee is het dan ook een risicovol besluit om de software op de Switch-console te installeren. Spelers die de verboden software installeren, lopen bijvoorbeeld het risico om hun Switch-console stuk te maken. Daarnaast kan Nintendo het account van de betreffende speler permanent verbannen.

RetroArch biedt emulators voor verschillende platformen naast die van Nintendo. Zo biedt de software ook ondersteuning van games voor Sega Genesis en PlayStation-consoles. Spelers waren niet tevreden toen werd gemeld dat de hybride console geen Virtual Console zou krijgen en verschillende soorten externe software, zoals RetroArch, bieden de optie om alsnog gemiste games op de Switch te spelen.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Nintendo lanceert volgend jaar nieuw Switch-model' Teaser toont Tracer uit Overwatch in Lego-vorm
6

Reacties op: Multi-console-emulator kan op gehackte Switches worden geïnstalleerd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Nuage

  • 3 oktober 2018 17:59
  Dit kan je beter altijd pas installeren als de console niet meer ondersteund wordt..anders is het een hoop gedoe en risicovol. Retroarch is dan weer wel fantastisch..erg prettige interface voor mijn Pi met heel veel functionaliteiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 3 oktober 2018 17:55
  De emulator is er ook voor de PS3, maar om eerlijke te zijn vind ik het niet de meest user-friendly emulator.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ruygy

  • 3 oktober 2018 18:34
  Waarom promoten jullie illegale shit??????

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 3 oktober 2018 19:03
  @Ruygy Volgens mij mag je in Nederland doen met je console wat je wilt. Maar je mag dan weer geen digitale backups (roms) maken van je eigen games :') dus dan heb je er inderdaad nog niet zoveel aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 4 oktober 2018 18:30
  @Nuage Je mag in nederland rustig digitale backups maken van je games, maar de makers van de games hoeven je er niet bij de helpen, en je mag de backups niet delen met anderen, en zodra je de game verkoopt/weg doet mag je de backup ook niet meer gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 4 oktober 2018 20:29
  @SuperDre Ah okee, ik had onderstaande tekst laatst gelezen op de Brein website, maar waarschijnlijk moet het dan anders geïnterpreteerd worden.

  'Het voor eigen privé gebruik kopiëren van games en software was altijd al expliciet verboden in Nederland.'
  https://stichtingbrein.nl/wat-mag-niet.php

  Ze zullen dan wel bedoelen dat je alleen niet mag kopiëren wat je niet hebt aangeschaft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.