Mortal Kombat-verbod in Australië blijft van kracht | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

"We zijn natuurlijk erg teleurgesteld dat er door de Cla ification Review Board wordt vastgehouden aan het besluit om Mortal Kombat een cla ificatie te weigeren", schrijft Warner Bros. in een reactie. "We willen de duizenden Mortal Kombat-fans in Australië en over de hele wereld die hun steun tijdens het appèlproces hebben uitgesproken, bedanken."

Mortal Kombat werd ook in het hoger beroep te gewelddadig bevonden voor de Australische markt. "De game bevat meer dan zestig fatalities met expliciete beelden waarin ledematen en hoofden worden afgehakt, buiken worden opengesneden en andere brute vormen van afslachtingen", schrijft de Cla ification Review Board in zijn officiële rapport. "Ondanks de overdreven conceptuele aard van de fatalities en hun context van een vechtgame in een fantasywereld, wordt de impact versterkt door graphics die realistisch en met veel detail worden weergegeven." Doordat de game te gewelddadig wordt bevonden voor minderjarigen, mag het spel niet worden verkocht in Australië.

15+

Gamecla ificaties in Australië gaan tot 15+, spellen met die beoordeling zijn geschikt voor gamers van vijftien jaar en ouder. Wanneer games echter te gewelddadig worden bevonden voor deze cla ificatie, krijgen ze een RC-keuring. RC betekent Refused Cla ification: dit houdt in dat de game geen beoordeling krijgt en om die reden niet verkocht kan worden in Australië. Op 25 februari kreeg Mortal Kombat zo'n RC-cla ificatie toegewezen.

In Australië wordt er al enkele jaren gediscu ieerd over de vraag of er een 18+ cla ificatie toegevoegd moet worden. Westerse instanties die belast zijn met een soortgelijke taak als de ACB, zoals de ESRB in de Verenigde Staten, de BBFC in het Verenigd Koninkrijk, de USK in Duitsland en de PEGI in de rest van Europa, hanteren wel een 18+ cla ificatie. Voor de beoordeling van films hanteert de ACB wel twee 18+ cla ificaties, een voor films met gewelddadige inhoud en een voor films met seksuele inhoud.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou