Jake Song zat voorheen bij NCSoft, waar hij werkte aan de MMORPG Lineage. Voor Civilization Online gaat Song samenwerken met Sid Meier. 

In tegenstelling tot de strategieserie krijgen spelers in Civilization Online geen eigen natie onder hun hoede. In plaats daarvan zijn spelers een inwoner die zich aansluit bij een bepaalde cultuur of factie. Gezamenlijk met andere spelers wordt samengespeeld tegen andere facties. Het wordt mogelijk voor spelers om dingen te ontdekken, te craften en oorlog te voeren tegen andere spelers. Door dingen te ontdekken, komen meer resources beschikbaar voor de factie waarvoor zij spelen. De game speelt zich in een real-time open wereld af en laat de turn-based strategie van de hoofdserie achter zich.

Winnen

Er zijn verschillende victory conditions in Civilzation Online. Als deze worden behaald door een specifieke cultuur, dan wordt de wereld gereset voor een nieuwe sessie. Spelers nemen hun beloningen en features mee met hun personage naar nieuwe sessies. Een factie kan nieuwe technologie vrijspelen die vervolgens gebruikt kan worden in de wereld. 

Civilization Online is sinds 2010 in ontwikkeling. Er is nog geen releasedatum of verdienmodel bekendgemaakt voor de MMO.