In 2002 kwam BioWare met de RPG Neverwinter Nights. Het spel was vooral multiplayer gericht. Je kon je eigen dungeons maken en die online zetten, zodat iedereen er van kon genieten.

BioWare, dat ook al een hit had met Knights of the Old Republic, is echter niet de ontwikkelaar van het tweede deel in de reeks. Deze taak is voor Obsidian Entertainment, dat ook al het vervolg maakte op Knights of the Old Republic. Het maken van je eigen modules en het spelen als Dungeon Master, speelt nog steeds een grote rol in Neverwinter Nights 2. Obsidian heeft de geprezen toolset een flinke update gegeven en zowat geheel herschreven, waardoor hij hopelijk nog gebruikersvriendelijker en veelzijdiger zal zijn. De eerste screenshots hebben ondertussen het wereldwijde web bereikt, en alls ziet er behoorlijk sfeervol uit.De screenshots zijn op verzoek van Atari verwijderd. Verwacht binnenkort de screenshots terug icm. een uitgebreide preview van het spel.

Neverwinter Nights 2 maakt gebruik van de Dungeons and Dragons 3.5 regels, wat de nodige nieuwe spells en prestige klassen met zich mee brengt. Ook hoef je in dit nieuwe deel nog steeds niet alleen op pad, maar kun je drie mensen aan je party toevoegen. De controle over je party is verbeterd, zodat je betere tactische beslissingen kunt maken. Op je avontuur zul je trouwens diverse bekende locaties en personages uit de voorgaande Neverwinter Nights aantreffen.