"Piraterij is geen diefstal. Als je een auto steelt, gaat het origineel verloren. Als je een game kopieert dan zijn er simpelweg meer van in de wereld", legt Persson uit. "Er is niet zoiets als een 'misgelopen verkoop'. Veroorzaakt een review dan misgelopen verkoop? Of een gemiste verscheepdatum?"
Persson vindt dat ontwikkelaars piraterij niet als iets slechts moeten zien, maar als een alternatieve manier om klanten te bereiken. Games moeten volgens hem worden gezien als een service, niet als producten die éénmalig gekocht worden. "Zorg ervoor dat een game langer houdbaar is dan een week. Een online account is niet gevoelig voor piraterij."
Minecraft
Persson volgt dit model bij Minecraft ook. Een bètaversie van het spel is momenteel te koop en deze wordt door Perssons studio Mojang Specifications regelmatig voorzien van updates die nieuwe functionaliteiten toevoegen en de game verbeteren. Begin dit jaar werd bekend dat het spel inmiddels bijna een miljoen keer is verkocht.
Reacties op: Minecraft-ontwikkelaar: 'Piraterij is geen diefstal'
Noble7
Mesijs
pimpkees
Dit is dan een situatie waarin piraterij als negatief kan worden beschouwt.
Maar er zijn vaak kanttekeningen:
-Wie zegt dat diegene het anders wel gekocht had?
-Kan het zijn, dat een spel hierdoor meer bekendheid krijgt en daarmee meer verkoopt?
Ik geloof wel dat het z'n negatieve kanten heeft, maar ook zeker positieve kanten.
Er zullen genoeg mensen zijn en organisaties die juist profiteren van piraterij.
Omdat het toch bekendheid oplevert, zonder dat het geld kost.
Het is in ieder geval lang niet zo negatief als vele uitgevers (o.a.) doen beweren.
Dope Fish
aapman
Ondertussen slaat de industrie een pad in met achterlijke DLC en beveiliging dat half virus is waar de downloader geen enkel probleem mee heeft en de legale koper keihard gepakt word.
Als je Spore in de winkel koopt dan mag je hem 5 keer instaleren. Zoo toe maar, aardig van EA. Je koopt geen spel maar je koop het tijdelijke recht om hun spelletje 5x te mogen instaleren, ben jij even gellukig! Ondertussen kon je hem ook downloaden en 10.000x instaleren.
Als ik een spel koop dan is het mijn spel, mijn eigendom. De klant word steeds meer geneukt door de game industrie waarbij we steeds meer de richting op gaan dat een spel helemaal jouw eigendom niet is, je merkt het bijvoorbeeld aan de EA online pass, stel je voor dat je zou durven je eigen spullen te verkopen, dat mag niet!!
Ik ga geen spellen kopen die het idee promoten dat ik als klant geen been heb om op te staan.
Piraterij is zwaar overdreven. De game industrie, de film industrie en de muziek industrie draaien nog elk jaar miljarden omzetten. Zolang filmsterren een loonstrook van 20 miljoen krijgen kan je mij niet wijsmaken dat de piraterij ze naar de afgrond aan het duwen is.
Slechte games willen soms nog wel eens gaan huilen dan piraterij de schuldige is. Ik begrijp het wel, je bent een incompetente developer en je wil je baan niet kwijt, dan maar doen alsof je gegevens kan vinden over de hoeveelheid illegale downloads. Nee hoor, gewoon doorgaan met kut games maken en de helft eruit slopen voor DLC op release en dan huilen als de klant je terug pakt.
Xanadu
Zoveel als ze zelf claimen? Nee.
Leshrac
Ik heb vroeger vaak genoeg een hoop geld betaald voor een spel dat me leuk leek, maar na 3 uur spelen ontzettend bleek tegen te vallen. Daarom download ik nu spellen waarvan ik overweeg ze te kopen en als ze het daadwerkelijk waard zijn betaal ik ervoor.
Uitgevers met allemaal slechte spellen merken dus meer van piracy dan uitgevers met fatsoenlijke spellen nu alles zo makkelijk te downloaden is. Marketing mag dan wel een spel ontzettend hypen, maar als er na een paar uur spelen niets aan blijkt te zijn krijgen ze geen geld van mij. Vroeger hadden ze dat wel gekregen, omdat je toen nog niet zomaar alles kon downloaden (en omdat ik toen nog niet had geleerd dat, waar ik aan denk bij de beschrijving van het spel op de achterkant van het doosje, niet hoeft te zijn wat het spel daadwerkelijk is).
The Chosen One
Buiten dat is illegaal gewoon illegaal wat voor naam je er ook aan geeft.
Leunen sommige mensen te zwaar op het feit dat alles (verlies of weet ik wat) door downloaden komt? Maybe maar er zijn zoveel mensen die downloaden dat is een feit, en met welke drogredenen ze het ook allemaal doen het blijft slecht.
Maar ja ik blijf rustig doorkopen en (af en toe download ik wel iets maar mijn legale stuff > illegaal by far) zie het wel. Die mensen die echt hypocriet alles downloaden kun je toch nooit overtuigen.
Hiero
Kort samengevat: Reflexive probeerde een aantal maatregelen uit om piraterij tegen te gaan, waarbij ze ontdekten dat voor iedere 1000 illegale kopieën die ze blokkeerden ze 1 extra spel verkochten. De in totaal 50.000 geblokkeerde kopieën leverde ze dus slechts 50 extra verkochte spellen op.
djsonicx
De ontwikkeling van minecraft kost natuurlijk een heel stuk minder dan bijvoorbeeld een COD of Mass Effect.
Nu het zo goed verkoopt heeft hij zat geld om door te ontwikkelen.
Een team een maand door laten werken aan 1 van de bovengenoemde kost waarschijnlijk al meer dan de ontwikkelkosten van minecraft zoals ie nu is.
Niet echt te vergelijken dus.
Maar dat Piraterij niet echt diefstal is, en zelfs goed voor de promotie, daar ben ik het wel mee eens.
SuperDre
Ik vraag me af hoe hij zal reageren als hij eerst voor 50 miljoen heeft geinvesteerd in een game en dan blijkt 90% de boel te jatten waardoor hij zijn geld niet terugkrijgt…
Ramirez
-it-
Een studio als EA kost inderdaad per uur meer als zijn hele ontwikkelkosten in het kwadraat. Downloaden schaadt de markt wel degelijk. Dat is een van de redenen dat er minder dan vroeger voor pc ontwikkeld wordt.
Draven
Als je die niet kunt betalen, dan houd het gewoon op.
Downloaden werkt ook niet belonend. Als je alles download wat er maar te krijgen is, dan raak je heel snel gewend aan dit tempo, en wordt het even een spelletje op je HDD wat je speelt en weer weg doet. Als je dit spel zou kopen dan zul je merken dat je er veel meer tijd en energie in steekt.
Nog een voorbeeld.
Met mijn vaste lasten hou ik niet al te veel over. Ik heb vorige maand bewust wat rustig aan gedaan qua uitgaven. Daarvan heb ik toch mooi Dead Space 2 kunnen halen, terwijl de verleiding ook groot is om hem te downloaden.
Als je de waarde van geld leert kennen, dan ga je ook anders tegen downloaden aankijken.
Dingen als downloaden om het even te proberen gaan voor mij ook niet op.
Zo ervaar ik het.
The Chosen One
Ramirez
Shafy
keesdepees
tbmstudio
je hebt verschillende mensen die nummers en cijfers noemen om de "schade"van illegale downloads aan te tonen, maar cijfers zijn helaas vaak buiten de context gebruikt.
1. de bioscopen: in frankrijk (waar ik voornamelijk werk) zegt de bioscoop houder dat men duidelijk ziet dat het aantal persone per voorstelling per zaal elk jaar afneemd. wat men echter niet aan geeft is dat het aantal zalen en voorstellingen bijna rechtevenredig toeneemt.
voorbeeld: 1 zaal (met 1 voorstelling) met 100 personen en het jaar daarna 2 zalen (met 1 voorstelling) en 75 personen per zaal… de conclusie van de bioscopen… jaar 1, 100 mensen per zaal nu 75 dus afname bioscoop bezoekers met 25% en de waarheid is toenamen totaal aantal bezoekers van 50%
De Productie maatschapijen: (hier zijn meerdere factoren)
een goed voorbeeld is Europa corp (luc besson). een aantal jaren geleden was er een thaise film (als ik mij niet vergis) genaamd shaolin soccer. deze film was niet in europa uitgebracht maar werd om zijn bizarriteit snel een grote hit op het internet. Europa corp dacht een eitje te slaan en kocht de distributie rechten op en (een paar JAAR na zijn eigenlijke release date) bracht hem naar onze bioscopen. Maar omdat veel mensen hem dus al eerder hadden gezien werd het niet het succes dat Europa corp had gehoopt, en verschenen er veel interviews met europa corp waarin men zij beweerden dat het floppen van deze film in europa te danken was aan het downloaded… maar men vergeet te zeggen dat ze de film uitbrachten OMDAT hij zo veel gedownload was… het zelfde geld ook voor bijvoorbeeld de film OM-BAK
een ander feit is het verlies dat aan illegaal gedownloaden film wordt bereken, niet 1+1=2 is maar 2=1+1.. nou lijkt dit hetzelfde maar in werkelijkheid is dat het niet!!!
men gaat namelijk uit dat 2 de geplande winst is…
voorbeeld… neem spiderman3 (slechte uit de reeks :) ) Omdat spider man 1 een hoop geld maakte en deel 2 nog meer.. ging men uit dat 3 het meest zou maken… toen het dat niet deed werd er niet gekenen naar de simple reden… het is een slechte film en er zijn gewoon minder mensen bereidt om een slechte film te zien :)
Dus de studios bereken het verlies alsvolgt: 2=1+1 dus verwachte winst 100 behaalde winst 50 dus verlies =50 (en niet omdat ze een slechte film maken maar zondebok illegale download!!)
dus 50 = verlies bioscoop + verlies verhuur + verlies verkochte dvd… en hier komt het de 3 waarden die het verlies moeten aangeven worden alsvolgt berekend. VERLIES bioscoop = prijs kaartje in grote bioscoop 15 euro ( en niet in kleinere bioscoop van bijvoor beeld 10 euro) + VERLIES verhuur = Men gaat uit dat het zelfde aantal mensen dat de film zouden hebben gezien de film ook gehuurd zouden hebben + het verlies van DVD… en hier wordt ALLEEN met de 39.99van de eerste paar dagen berekent en niet de 19.99 en de 15.99 die het een maand later kosten. dus ELKE gedownloaden wordt berekend als 1 persoon die voor 15 niet naar de bioscoop gaat hem niet voor 7 euro huurt en niet voor 39.99 koopt dus elke illegalle download komt voor als 15+7+39.99 = 61.99 wat natuurlijk absurd is…
en het laatste is de prijs van de eigenlijke print.. dat will zeggen de film rol die naar de zaal hestuurd wordt. veel van de amerikaanse producties worden eerst in america uitgebracht en daarna pas in europa.. en een van de belangrijkste beweeg redenen hiervoor is dat als de film uit de amerikaanse bioscoop letterlijk de filmrol naar de europeese bioscpen wordt gestuurd nadat er in frankrijk een nasingronisatie plaatsvind en in nederland de ondertiteling wordt ingebrand. Het voordeel van zoiets voor de studio is dat je met een rol meerder bioscopen kunt voorzien… maar in het geval van bijvoorbeeld de film NEMO van pixar/disney was de komst van de rol naar nederland desdanig lang (kerst in america en zomer het jaar daarna in europa) dat in america de DVD al verkrijgbaar was en daardoor men kon kiezen 2 maanden wachten om hem in de bioscoop te zien of hem nu al in dvd kwaliteit downloaden…
de oplossing hiervoor isnatuurlijk digitale prints en global distribution.. wat bijvoorbeeld met matrix of lord of the rings gebeurde… en nu ook met pixar films…
Rhinan
Ps: GO NOTCH!!!