Nieuws
Call of Duty: Warzone 2.0

Microsoft zou Call of Duty op PlayStation Plus willen toelaten

Bedrijf zou daarmee Federal Trade Commission tegemoet willen komen

Geschreven door Michel Musters op
Microsoft zou Sony hebben aangeboden Call of Duty op PlayStation Plus uit te brengen, mocht de overname van Activision Blizzard doorgaan.

Dat claimt Bloomberg. Het zou de meest recente onderhandeling van Microsoft zijn in een poging het Amerikaanse Federal Trade Commission tevreden te stellen. Volgens de site heeft Sony de deal nog niet geaccepteerd. 

De FTC heeft vorige week besloten de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard te blokkeren en daarvoor naar de rechter te stappen. Eerder deed Microsoft al concessies om de overname mogelijk te maken. Zo heeft het bedrijf laten weten Call of Duty nog minstens tien jaar op PlayStation, Steam en Nintendo-platforms uit te willen brengen. Onder die vorige afspraak viel echter niet de publicatie van Call of Duty op PlayStation Plus, de tegenhangen van Microsofts Game Pass.

Microsoft kondigde begin dit jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopolypositie ontstaat door de overname. Bij de aankondiging van de deal gaf Microsoft al aan dat de aankoop mogelijk pas in juni 2023 wordt afgerond. De aangekondigde rechtszaak kan er voor zorgen dat die datum niet wordt gehaald.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fans boos om gebrek aan Steam Achievements in Assassin's Creed Valhalla Ontwikkelaar raadt pc-gamers aan Goat Simulator 3 via Steam te spelen
49

Reacties op: Microsoft zou Call of Duty op PlayStation Plus willen toelaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoop213

  • 13 december 2022 10:12
  Dan heeft de 67 miljard geen enkele meerwaarde. Want dan gaat niemand voor COD een Xbox kopen maar dan wachten ze gewoon tot het op plus komt. Koop van dat geld dan liever een paar knallers van studio's die topkwaliteit games kunnen maken. En los Toys for BOB

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 december 2022 10:41
  @Snoop213 het gaat ze ook niet om. Cod, het gaat ze om King voor mobile en Blizzard voor pc. En cod is mooi mee genomen. Zodra je dit door hebt snap je waarom. Micro niet moeilijk doet over alle afspraken over cod en wie zegt cod Dayone ps plus kan als oude game zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 december 2022 11:00
  @hulstpower Maar Cod dat heb ik ook al eerder gezet is wel heel belangrijk voor de grootste te worden op console gebied. Want hun doel is de netflix in gaming te worden. En door Windows zijn ze al een zeer grote speler op pc vlak. En mobiel gaming daar worden automatisch te grootste als ze straks Xcloud geweldig hebben werken. Zodat je al die grote games kunt spelen op je mobile divice onderweg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 13 december 2022 10:46
  @Snoop213 Ik denk het wel, het gaat Microsoft om veel meer dan alleen CoD dit hebben ze al vele malen aangegeven.
  Juist omdat Sony erg focust op CoD werkt Microsoft ogenschijnlijk zoveel mogelijk mee met de FTC op dat punt en laten ze zien, met deals met Nintendo, Steam en ook naar Sony toe dat het niet aan Microsoft ligt.
  Ik denk dat Sony het heel belangrijk vindt dat CoD niet op game pass komt, al kunnen ze dat nooit uitspreken en het liefst hebben ze natuurlijk dat de deal helemaal niet doorgaat.
  Het feit dat Sony nog helemaal niet gereageerd heeft op al die CoD aanbiedingen spreekt boekdelen natuurlijk. Sony zit daarmee natuurlijk in een spagaat. Akkoord gaan is toegeven op het CoD-, en hun belangrijkste, argument.
  Nee zeggen is een teken dat Microsoft wel wil samenwerken en Sony niet. Dat zou ook een duidelijk signaal zijn richting de FTC en andere commissies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 december 2022 11:01
  @Ziminar Dat is ook weer zo. En ze halen natuurlijk ook enorm veel geld binnen als ze cod hebben. Maar het wordt nu ook eens tijd dat de kwaliteit omhoog gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  thesnake

  • 13 december 2022 11:22
  @Ziminar Microsoft doet dit expres om de media op te zoeken met elke scheet die besproken wordt om goodwill te creeren en te laten merken dat ze willen mee werken.

  Echter om dan te gaan roepen dat een ander partij niet wilt meewerken omdat zij niet constant desperate de media opzoeken is nogal zwart/wit. Al deze constante aanpassingen laat ook zien dat Microsoft niet helemaal zeker van hun zaak is en daarmee genoeg reden om achterdochtig te zijn.

  Microsoft zou al deze aanpassingen niet hebben gemaakt als er geen hinder was. Dit is puur goodwill creeren, niet iets wat ze graag willen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 december 2022 11:48
  @thesnake ja want als jij onderhandeld gooi je al je kaarten meteen op tafel, natuurlijk doe je dat niet dat doen ze beetje bij beetje en willen ze dat natuurlijk zo min mogelijk. Maar micro heeft al vanaf dag 1 tot hier gaan we en we beginnen met dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  thesnake

  • 13 december 2022 12:02
  @hulstpower Er zijn constante veranderingen geweest in hun verhaal. We horen alleen constant Microsoft omdat zij de media aandacht zoeken.

  Het is duidelijk dat MSFT een soort 'shortcut' wil om een gat te dichten, om te klimmen op de ladder en meer in 'leiderschapspositie' te komen. Als je aan de lopende band deals blijft aanbieden en continu de pers erbij haalt om zoveel mogelijk lawaai te maken van het niveau "kijk dan naar die pestkoppen!" Dan lijkt de FTC inderdaad een soort kinderjuf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 december 2022 12:19
  @thesnake gast alles wat je nu zegt heeft niks te maken met wat ik zei of jij net zei. Natuurlijk willen ze de grootste worden net als Sony tencent Nintendo Embraer en ga zo maar door. Ja micro doet dit met ze portomonee zo is Sony ook begonnen in jaren 90 met deals sluiten games weg halen van een sega of Nintendo door de juiste deals te sluiten. Ik ben er alleen maar voor kijk wat we gehad hebben in al die jaren van sony door dat ze concurrentie vol aan gingen. Enige verschil is Sony kan timed deals sluiten of voor een game maar niet een hele uitgever kopen dit kan micro wel en doen ze ook. Maar ze zullen een keer niet meer kunnen kopen misschien nu al misschien na abk.. Ik denk deal gaat doorduurt alleen nog even.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  thesnake

  • 13 december 2022 12:24
  @hulstpower Sega heeft zich zelf gestoten hoor. Sony heeft ze niet kapot gemaakt. Nintendo is een ander verhaal, die wilden uiteindelijk niet meer samenwerken met Sony. Die laatste heeft PS opgericht en er een eigen console van gemaakt en is met CD's gaan werken. Dit was voor veel developers ook veel interessanter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 13 december 2022 12:53
  @thesnake wat is er mis met de media zoeken? Dat is gewoon slim.
  Het enige wat steeds verandert is je hoort hoe ver Microsoft gaat om de FTC tegemoet te komen. Als dit zonder rechtszaak kan dan zou dat veel tijd schelen. Microsoft stelt constructief op. Als ze straks voor de rechter staan met de FTC heeft Microsoft een flinke stok om mee te slaan en kunnen ze aantonen wat ze allemaal gedaan hebben om de FTC en Sony tegemoet te komen.
  Dat is simpelweg heel verstandig.

  Dat is geen shortcut dat is hoe het normaal zou verlopen. En wat is er mis mee om de leiderschapspositie proberen te halen? Zou een beetje gek zijn voor een bedrijf als ze dat niet zouden proberen.
  Denk je dat Sony die positie niet nagestreefd heeft en niks doen om die nu te behouden? Zou raar zijn toch?

  Als je uit al die berichten alleen maar dat haalt zegt meer over jou dan over Microsoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  thesnake

  • 13 december 2022 13:02
  @Ziminar Jezelf de markt inkopen als je niet kan concurreren is een shortcut nemen om die markt wel te krijgen. Alle bedrijven die op die manier werken worden onder handen genomen en zullen in zo'n proces het extra zwaar krijgen.

  Het is namelijk niet normaal en daarom zijn er instanties om dit in of goede banen te leiden of te zorgen dat een bedrijf hierdoor niet teveel macht krijgt en kan doorgaan met opslokken zodat er geen concurrerende markt meer over is.

  Er is niks mis met leiderschapspositie proberen te halen, maar deze uitspraak staat ook meteen haaks tegenover de uitspraken van Phil dat "Sony probeert ons kleiner te maken", terwijl ze zelf groter willen worden door zich in de markt te kopen. Uitgevers opkopen is in dit geval een shortcut proberen te nemen en om sneller die positie te verkrijgen.

  Laten we nou niet doen alsof MS niet maar al te graag marktleider wilt worden. Ze kunnen in feiten niet klagen dat Sony marktleider is, die hebben daar meer dan 20 jaar net zo hard voor gewerkt. Zou MS zich zelf niet eens in de spiegel willen aankijken en bedenken waarom het hun niet is gelukt om die positie op dezelfde manier te krijgen.

  Precies daarom is dit een issue aan het worden. Ik heb geen probleem als ze studio's overnemen of financieren en helpen te groeien. Maar publishers opkopen en grote gevestigde multiplatform IP's die ouder zijn dan Xbox als merk onder je eigen vlag te dumpen zie ik als een compleet andere verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 13 december 2022 13:35
  @thesnake Ah bedoel je zo shortcut. Ja dat kan je zo zien, ik zie het probleem daarmee niet, maar dat is ook niet aan jou of mij of dat een probleem is, dat is aan de verschillende commissies die daar nu onderzoek naar doen.
  Dit is hoe kapitalisme werkt. Als Sony dezelfde middelen gehad had dan hadden ze dat ook gedaan. Sony gebruikt ook hun kapitaal maar dan op een andere manier.
  Persoonlijk zie ik niet zo'n verschil tussen die twee manieren, het is simpelweg een andere strategie.

  Daar zijn inderdaad instanties voor om dat in de gaten te houden, dus wat is het probleem dan precies?

  Die uitspraak van Spencer uit het artikel van gisteren vind ik ook raar, staat ook in mijn reactie onder datzelfde artikel. Tuurlijk doet Sony dat, dat heet concurrentie.
  Maar ik heb ook het gehele interview niet gelezen dus ik ken ook de context niet waarin dat gezegd is moet ik toegeven.

  Ik doe helemaal niet alsof Microsoft die leiderschapspositie niet wil, volgens mij zeg ik zelfs heel duidelijk in mijn reactie waarop je reageert dat dat heel normaal is. Heb je mijn reactie wel gelezen?
  Sony heeft daar inderdaad ook voor gewerkt, maar Microsoft niet dan? Het heeft voor de een vooralsnog beter uitgepakt, daarom past Microsoft nu zijn strategie aan.
  Inzetten op cloudgaming en op een andere manier aan IP's komen.
  Ik maak hierin geen onderscheid tussen beide bedrijven en als je objectief bent doe jij dat ook niet. De een is geen haar beter dan de ander.

  In de spiegel kijken moet Microsoft zeker, ik heb het ze laatst bij het gebrek aan het tonen van de games op de game awards nog verweten. Zoveel studio's en ze kunnen maar weinig laten zien vooralsnog, het is te mager. Ook nog gezegd dat Microsoft qua marketing nog wel wat kan leren van Sony. De ene keer doet of zegt de een iets raars en de andere keer het andere bedrijf. Of ben jij het altijd alleen eens met wat Sony doet of zegt?

  Dat jij het overkopen van een grote publisher als een heel ander verhaal ziet kan ik niet zoveel mee, dat is aan jou. Mij lijkt het een hele slimme zet van Microsoft,ze kopen daarmee continuiteit van games en ook nog een aandeel op de mobiele markt.
  Sony houdt ook games weg van XBox, hoe oud die IP's zijn is niet relevant, dat is hoe het spelletje gespeeld wordt door beide partijen. Exclusiviteit is de hoofdstrategie van Sony al jaren geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 13 december 2022 12:09
  @thesnake Dat is absoluut de reden dat Microsoft dit doet en dat lijkt me ook zeer slim. Niets mis mee lijkt me.

  Dit is simpelweg hoe ik denk wat de strategie is van Microsoft. Het argument van Sony en ook de FTC is dat CoD exclusief wordt. Microsoft laat aan de hele wereld zien dat dat niet het geval is door zowel Nintendo, Valve en Sony een aanbieding te doen.
  Als Sony akkoord gaat met de deal valt het enige argument weg.
  Als Sony expliciet niet akkoord gaat is dat ook een duidelijk signaal.
  In de rechtszaak zal het niet reageren op deze deal zeker aan bod komen.
  Microsoft zal kunnen zeggen dat er een deal ligt en erop wijzen dat Sony niet reageert.

  Nee natuurlijk zou Microsoft dat niet doen, lijkt me logisch toch?
  Ze willen zoveel mogelijk profijt hebben van deze deal, hoe minder ze de concurrentie geven hoe beter. Denk je dat Sony dat anders zou doen? Sony is niet gek en niet voor niets de grootste op de console markt die handelen echt niet heel anders op dat gebied.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 13 december 2022 11:01
  @Snoop213 Ze zullen inderdaad bij MS niet over hun strategie nagedacht hebben.
  Ze doen maar wat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 december 2022 11:05
  @xeros Never mind,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 13 december 2022 11:09
  @Snoop213 Je ziet het helemaal verkeerd, de aanschaf van deze publisher is met het oog op de toekomst waarbij dedicated consoles de weg van de dodo gaan (wat waarschijnlijk al over 1 of 2 generaties is), en dan draait het dus vooral om het uitbrengen van de games, want hoe meer platformen je de game uitbrengt hoe meer geld het in het laatje brengt, dus voor Microsoft is er niets mis mee als ze de games ook vollop op de Playstation uitbrengen, ze verdienen er dan ook gewoon een hoop geld mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 december 2022 11:18
  @SuperDre Dat is ook ze verdienen er natuurlijk een hoop geld aan. Dus eigenlijk is het wel een slimme aankoop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 13 december 2022 11:42
  @SuperDre

  + Over een aantal jaar als ze PS niet meer nodig hebben dan kunnen ze er zelf voor kiezen om COD niet meer op PS uit te brengen! Ze hebben dan alle macht in handen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bart81

  • 13 december 2022 12:13
  @Iconic
  En dit is denk ik ook juist waarom men de rechtzaak aanspant. ;) Met het oog op de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.