Nieuws
Xbox One

Microsoft wil vaker hardware-upgrades voor Xbox

Consoles moeten meer op pc gaan lijken

Geschreven door Michel Musters op

Microsoft overweegt om vaker nieuwe hardware op de consolemarkt uit te brengen om zo snellere technologische ontwikkeling te stimuleren. Dat meldde Phil Spencer, hoofd van Microsoft's Xbox-divisie, tijdens een presentatie aan de pers.

"In andere [technologische producten voor consumenten] zie je een continue stroom aan innovatie in hardware die je niet vaak in consoles ziet," zo legt Spencer uit, "omdat consoles de hardware en software platforms vastleggen aan het begin van de generatie en vervolgens zo'n zeven jaar hetzelfde blijven. We willen onze software loskoppelen van de hardware waar het op draait."


Dit zou betekenen dat games gewoon op elke nieuwe Xbox-versie zouden blijven draaien, maar dat er dus vaker Xbox-consoles uitkomen met verbeterde specs. "We denken dat we meer hardware-innovatie gaan zien in de console-industrie dan ooit tevoren. We denken dat we met nieuwe hardwaremogelijkheden komen gedurende een generatie voor games die al uit zijn en nog uit moeten komen. Het geeft ons de mogelijkheid te innoveren in hardware zonder de games die op ons platform draaien te invalideren."

Spencer noemt ook een voorbeeld om het duidelijk te maken: "Het wordt meer zoals op pc waar ik nog terug kan gaan en mijn oude Quake- en Doom-games kan spelen, maar ook de beste 4K-games kan draaien. Innovatie in hardware blijft doorgaan en software maakt daar gebruik van. Ik hoef niet een generatiesprong te maken en alles wat ik daarvoor heb gespeeld te verliezen."

Het valt te bezien hoe Microsoft dit precies tot stand gaat brengen in de console-industrie. Het bedrijf richt zich tegenwoordig wel op het Windows 10-platform, waarbij veel Xbox One-games ook op pc verschijnen, waaronder het aankomende Quantum Break. 

Bron: The Guardian

Dit artikel delen:

Lees meer

Quantum Break bevat trailer voor nieuwe Alan Wake Assassin’s Creed Syndicate-dlc The Last Maharaja nu beschikbaar
49

Reacties op: Microsoft wil vaker hardware-upgrades voor Xbox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Exalian

  • 2 maart 2016 08:50
  Please MS , ga gewoon weg uit de console industrie en ga pc maken!!!
  MS gaat er straks dus voor zorgen dat je elk jaar weer een nieuwe console kan gaan aanschaffen.
  Het is juist het mooie aan een console dat je er maar 1 in de zoveel jaar hoeft te kopen. Dat van telefoons elk jaar een nieuwe versie uit komen betekend toch ook niet dat men ook echt elk jaar een nieuwe koopt?! MS gaat de console markt om zeep helpen op deze manier. Er is altijd een rede geweest waarom er een console markt is en een pc markt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 2 maart 2016 10:55
  @Exalian Wat jij beschrijft is totaal niet wat Spencer bedoelt. De XB1 moet alle XB1 games blijven draaien ("zonder de games die op ons platform draaien te invalideren").

  Wat de uitspraken wel kunnen betekenen is bijvoorbeeld dat op een later moment een XB1 met sterkere hardware uitkomt die PC VR games kan draaien, of een meer krachtige XB1 die console ports op 1080p 60 fps en meer grafische details kan draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 2 maart 2016 09:03
  Begrijpelijk dat die dit zegt want die xbox 1 is nu eenmaal een oud en ondermaatse beestje. Maar vraag me af of elk jaar een hardware upgrade uitbrengen de oplossing is voor de gamers.
  Zit je strx met 7 verschillende versies. Zie dan nog maar versie 1.0 voor een redelijke prijs te verkopen op marktplaats wanneer 7.0 net uit is. Niet echt for the players dus op die manier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 2 maart 2016 09:06
  @Grohe
  Wat ook weer betekend dat ontwikelaars niet meer het beste uit die ene configuratie gaan persen maar gewoon wachten op een nieuwe generatie waar met wat lui programeerwerk dezelfde resultaten worden behaald.

  Een console koopt men om jaren lang de nieuweste games te kunnen spelen zonder aditionele hardware te hoeven kopen. Hopelijk ziet microsoft hier snel van af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 2 maart 2016 09:33
  @Grohe
  En de PS4 is niet oud en ondermaats? De verschillen zijn minimaal. Beide consoles voldoen niet echt.
  Ik denk dat MS een punt heeft. De software loskoppelen van het platform, dat is sowieso de hele markttrend en zie je overal terug de laatse tijd. Dat de Sony Boyz geen backwards compatibiliteit aan de gang krijgen zegt al genoeg. Die willen koste wat kost aan het verouderde console concept vasthouden.

  Dit wil helemaal niet zeggen dat je elk jaar een nieuwe console moet kopen, maar dat de software innovatiever wordt en ook zonder moeite op je telefoon (w10), tablet (surface) en pc kan draaien. De hele hardware markt ligt toch een beetje op zijn gat nu de wet van moore niet meer geldt. De rek is er uit, innovatie komt uit software, niet meer uit hardware

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 2 maart 2016 09:50
  @-it-,

  Ps4 is hardware wise feitelijk beter dan de Xbox 1. En backward is een leuke gimmick maar niet meer dan dat. Zie je ook terug in de verkoopcijfers van Xbox die ver achterblijven. Dus Sony Boyz zijn goed bezig en hoeven niet dit soort rare sprongen te maken als deze Phil. Volgens mij is die gast de wanhoop nabij en dan komt die maar met dit soort luchtfietserij xD

  Ach ja, een nuttige idioot kan soms positief uitpakken.

  @Rexus

  Eens. Phil Pens heeft de connectie met de consoles players verloren en snapt niet waarom consoles zo goed verkopen (tenminste, de ps4 vooral). Snap niet waarom je zo'n gast aan hoofd van console division stelt. Hij heeft geen feeling met de players.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 maart 2016 10:07
  @-it- hoezo zegt het genoeg dat sony geen BC aan de gang kan krijgen? de huidige hardware is gewoon niet snel genoeg om de PS3 te kunnen emuleren..
  Ja jammer dat het niet kan, een volgende generatie kan het misschien wel, maar het voordeel van consoles nu is juist dat developers de hardware veel beter leren kennen waardoor ze uit mindere hardware veel meer kunnen persen, DAT is de kracht van een console.. Ga je elke 2 jaar een nieuwe update krijgen, dan zal een developer geen tijd/geld meer stoppen in verbeteringen en wachten ze gewoon op de volgende generatie.. Wat dus betekend dat je elke 2 jaar een nieuwe console kunt gaan kopen..
  @Grohe: Als BC een leuke gimmick is, waarom is dan zowat 50% van de games die tegenwoordig uitkomen 'remasters' van de oude games.. Nee, BC is verre van een leuke gimmick, en IMHO als de hardware het toelaat moet het gewoon ingebouwd worden, ik heb een hele grote collectie ps3 games bv, en als mn PS3 overlijd dan zou ik toch graag de mogelijkheid hebben om ze alsnog op een nieuwere console/pc te kunnen spelen (tja, ik ben niet zo'n graphics hoer). En kijk naar de PC emulators voor de PS1/2 en de Wii, deze kunnen door instellingen de games er een heel stuk mooier uit laten zien dan op de originele hardware, en bij sommige games is het gewoon dat ze er identiek uit zien dan als de remasters..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 2 maart 2016 10:16
  @SuperDre,

  Remaster is anders dan backward compatibility. Bij remasters worden games totaal op de schop genomen, zowel qua graphics als vloeiende gameplay. Heeft niks te maken met wel of niet gfx hoer te zijn, is gewoon kwestie van de immersie en beleving te vergroten.

  De enige ps3 games die mij (opnieuw) spelen waard lijken/leken, zijn ook als remasters uitgekomen. Voor lage prijzen of bijv 3 games in 1.

  Voor de rest blijf ik niet zo in het verleden hangen dus mis ik niet zoveel met zo'n bc gimmick. Het is leuk maar niet meer dan dat. Geen gamechanging gimmick iig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 2 maart 2016 11:48
  @Grohe In principe doet PS4 hetzelfde.
  De PS4 is niet krachtig genoeg om voor VR 2x 60FPS te genereren.
  Dus moet je voor PS VR een soort van 2de PS4 erbij kopen die een deel van de rekenkracht op zich neemt.

  Misschien gaat MS het op een vergelijkbare manier doen.
  Dus een addon kastje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 2 maart 2016 12:09
  @DarkRuleR,

  Dat hele VR gebeuren zit sowieso nog in de early adapters- fase. Net zoals we nu de 1e mobiele telefoons uitlachen, zo zullen de 1e VR's ook primitief overkomen over tig jaar. Het is allemaal nog behelpen in this stage.

  That being said, ik zal niet ontkennen dat de ps4 hardware achter loopt bij hedendaagse pc's. Op zichzelf niet vreemd. Wel vind ik het knap dat ps4 het uiterste uit games kan halen. Dan bedoel ik niet multiplatform games maar de (console)exclusives. Games als Infamous, Driveclub, Order 1886, of upcoming games als Uncharted, Horizon zijn gewoon pareltjes op gebied van graphics. Ik ken geen PC game die mooier is dan 1886, even afgezien dat gameplay daarvan niks is.

  Mind you, we hebben het hier over een apparaatje van maar 300 dollar hé. Anytime verkies ik dat boven een saaie middelmatige tablet, om maar iets te noemen. Laat staan boven een Xbox of WiiU.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 2 maart 2016 11:32
  @SuperDre

  Niet snel genoeg
  Wat ben jij naïef zeg
  Het is gewoon die betaalde streaming service van ze , waarom er geen BC is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 maart 2016 21:39
  @RavenMMG Ik had het over native BC, streaming service noem ik geen BC…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 2 maart 2016 12:14
  @SuperDre als de X1 hardwarematig minder is waarom kan de X1 dan wel games van de 360 emuleren?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 maart 2016 21:40
  @haastnooit Omdat de X1 niet zo hel erg veel verschilt qua hardware met de xboxone, die was niet zo complex en anders dan die van de PS3.. Was de PS4 zoals een hele tijd geleden het idee was (een veel krachtigere CELL proc) dan had het wel gekund..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 2 maart 2016 12:18
  @-it- Ik snap niet wat iedereen altijd ligt te zeveren over BC. Je koopt toch geen nieuwe console om daar oude games op te gaan spelen? Daarnaast snap ik dat fabrikanten er geen tot weinig moeite in stoppen want je gaat er dan namelijk games op spelen die je al hebt, dus wel kosten maar geen inkomsten -> weggegooid geld. Ze zijn je ook helemaal niet verplicht om het aan te bieden. Zouden diezelfde mensen ook gaan klagen dat hun Bluray speler geen VHS banden kan afspelen? Of dat een Ipod niet werkt met casette bandjes?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 maart 2016 21:43
  @pepsi Nou, ik klaag best wel dat ik een VHS film die ik heb opnieuw moet kopen om op mn blurayspeler te kunnen kijken, gelukkig is de blurayspeler wel weer backwardcompatible met DVD..
  En ik koop graag 1 systeem waarmee ik EN nieuwe games kan spelen EN mn oude games. Ik heb een hekel aan 100 apparaten onder mijn tv, met elk ook weer zn eigen controllers.. Nieuwere games zijn niet veel leuker dan de oudere games die ik ook al heb, en op den duur gaat je oude hardware kapot maar zit je misschien nog met een hele grote collectie aan games, nou dan ben je blij als de laatste console die ook nog steeds ondersteund.. 2hands consoles doe ik niet aan, er zijn maar weinig mensen die die dingen fatsoenlijk en netjes behandelen/onderhouden..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 2 maart 2016 11:31
  @Grohe

  Lul niet ps4 is ook hopeloos verouderd
  Beide laten low gfx zien
  Geen constante fps

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 2 maart 2016 11:43
  @RavenMMG,

  Het is dus een hele prestatie als de xbox feitelijk gezien slechtere hardware heeft xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xsuperaim

  • 2 maart 2016 13:42
  @RavenMMG wacht maar tot uncharted 4 uit is dan praten we verder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FrankMVenlo

  • 2 maart 2016 09:26
  Vooral doen MS en Sony ook, help dat gezwel wat consoles heet maar zo snel mogelijk om zeep. Dan kunnen games tenminste weer dedicated ontwikkeld worden waarmee het begonnen is ,de PC :)

  Sta je voor de console game schappen: This game only supports XBONE version 1.5
  Cannot wait :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.