Van een aantal dingen die met de Xbox 360 werden geïntroduceerd, was het maar de vraag of het zou aanslaan. In het geval van de gamerscore (punten die je krijgt door porties van een game te spelen) en achievements (vrij te spelen door specifieke doelstellingen te voltooien) is gebleken dat het weldegelijk aan is geslagen. Voor velen zorgen deze twee toevoegingen ervoor dat er openlijk opgeschept kan worden over hun prestaties.

Voorheen kon je maximaal 1000 gamerscore punten verdienen met games die werden geleverd op disk. Microsoft heeft echter onlangs de regels voor het implementeren van de gamerscore veranderd.

Zo moet een game op disk 1000 punten bevatten. Minder punten mogen aanwezig zijn, maar de uitgever moet dan via gratis te downloaden content het mogelijk maken om het maximum aan 1000 punten te kunnen halen. Iedereen moet dus zonder extra geld te betalen 1000 punten kunnen halen.

Een uitgever mag aan extra online te verkrijgen content nog eens 250 punten toevoegen. Deze content hoeft niet gratis te zijn. Er zullen dus games gaan uitkomen waarmee uiteindelijk 1250 punten zijn te halen.

Online te verkrijgen games, zoals arcade games, brengen maar 200 punten met zich mee. Met extra content zijn nog eens 50 punten te verdienen.