Waar een standaard dual-layer dvd een opslagcapaciteit heeft van 7,95 gigabyte, hebben de huidige Xbox 360-discs slechts 6,8 gigabyte beschikbaar voor gamedata, beweert Digital Foundry. De overgebleven gigabyte is gereserveerd voor DVD-video en bevat ook een aantal sectoren voor piraterij-oplossingen. Op de nieuwe discs zou deze videopartitie drastisch zijn verkleind of helemaal zijn verwijderd om game-ontwikkelaars meer ruimte te bieden.

Volgens Xbox 360-firmware-hacker Commodore4eva is het Microsoft echter niet te doen om die extra ruimte, maar om een nieuw soort kopieerbeveiliging. Hij beweert dat er nieuwe controlesystemen en een nieuwe beveiligingslaag aan de discs wordt toegevoegd. "Kom maar op", voegde de hacker daaraan toe.

Nieuwe disc

Hoewel het niet bevestigd is dat Microsoft werkt aan een grotere disc, is het wel zeker dat het bedrijf een nieuw soort gamedisc gaat testen. Amerikaanse Xbox 360-bezitters kunnen zich aanmelden voor een previewprogramma. Enkele duizenden gamers worden uitgekozen; zij ontvangen Halo: Reach, waarschijnlijk op de nieuwe disc, en een update voor hun spelcomputers.