Nieuws

Microsoft schrapt duizenden banen bij smartphonetak

Bedrijf moet 7,6 miljard dollar afschrijven op overname van Nokia

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Microsoft gaat 7.800 banen schrappen bij voornamelijk de smartphonetak van het bedrijf. Bovendien moet het bedrijf 7,6 miljard dollar afschrijven op de overname van Nokia. Dat maakt de techgigant woensdag bekend. Een jaar geleden werden er nog 18.000 banen geschrapt.

De nieuwe ontslagronde is het gevolg van een herstructurering van de smartphonetak en hardware-afdeling van het bedrijf. De 7.800 banen zullen de komende maanden gaan verdwijnen.

De grootste klappen vallen bij de smartphonetak waar vorig jaar ook al veel mensen weg moesten. Microsoft nam Nokia in 2013 over voor 9,4 miljard dollar. Door die overname ontstonden er veel dubbele functies. 

Microsoft kreeg destijds 25.000 nieuwe medewerkers waarvan er afgelopen jaar al ongeveer 12.500 werden ontslagen. Nu moeten er dus opnieuw duizenden medewerkers van de smartphonetak weg.

Kleiner aanbod

"Op de korte termijn zullen we ons portfolio effectiever en meer gefocust maken", aldus ceo Satya Nadella. "Onze producten en de snelheid van introducties zullen verbeteren", belooft Nadella.

De ontslagen zijn volgens Microsoft nodig omdat Nokia van een los smartphonebedrijf wordt veranderd in een onderdeel van de hardwaretak van Microsoft. Telefoons worden binnen Microsoft dus minder belangrijk, maar het bedrijf blijft volgens Nadella actief op de smartphonemarkt. 

Microsoft gaat zich in de toekomst richten op drie soorten smartphones: Telefoons voor zakelijk gebruik, de goedkope modellen voor opkomende markten en de vlaggenschepen voor "Windows-fans".

Windows Phone

Windows Phone, het besturingssysteem van Microsoft, heeft wereldwijd slechts een beperkt marktaandeel. De verkochte toestellen bevinden zich bovendien vooral aan de onderkant van de markt waar weinig winst te behalen valt. 

Nokia was jarenlang het enige grote bedrijf dat toestellen met Windows Phone maakte. Deze maand brengt Microsoft Windows 10 uit dat ook geschikt wordt voor smartphones. Volgens geruchten gaan dan meer fabrikanten Windows-smartphones maken.

Afschrijving

Microsoft doet in verband met de ontslagen een afschrijving van 7,6 miljard dollar, anderhalf keer zo veel als de winst van het gehele bedrijf in het eerste kwartaal van 2015.

Door NU.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe dlc voor GTA Online nu beschikbaar Nieuwe FlatOut-game in de maak
5

Reacties op: Microsoft schrapt duizenden banen bij smartphonetak

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Charles_Cash

  • 8 juli 2015 18:09
  Waar is het gamenieuws? Straks verschijnen die Grieken ook nog ten tonele.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MichelMusters

  • 8 juli 2015 20:57
  We hebben getwijfeld over de plaatsing overigens. Maar gezien Windows Phone ook gewoon een gaming platform is hebben we besloten het te plaatsen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Charles_Cash

  • 8 juli 2015 23:57
  Met plezier gelezen, daar niet van. Voor de compleetheid verdient het idd een plekje op de site.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 8 juli 2015 19:21
  Lodewijk Asscher zal wel geschokt zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 9 juli 2015 23:53
  ik vind het jammer dat nokia zen ziel heeft verkocht. ik genoot van men lumia 920 en 520, maar ik denk dat ik gewoon weer terug naar samsung ga. niet zozeer omdat de telefoons slecht zijn, maar vanwege reserve onderdelen. kabeltje van men nokia draadloze oplader was kapot gegaan, en na 2 belletjes (waarvan 1ntje naar amerika!!) vertelden ze me dat ze geen losse reserve onderdelen verkopen. dus ja, of je betaald 20 euro op ebay voor zon kabeltje, of ik had 14 euro betaald voor een samsung oplader met usb aansluiting. 2de optie was natuurlijk beter. geen apart kabeltje voor nodig, gewoon universeel usb. dat heeft samsung wel goed gedaan. dus ja, voor reserve onderdelen kan je microsoft/nokia gewoon niet op vertrouwen, waar apple een paar apple stores heeft, en samsung onderdelen zo goedkoop en universeel door china word gemaakt dat ze overal wel te vinden zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.