De strijd tussen Blu-ray en HD-DVD is al enige tijd op gang. Langzaam wordt de DVD vervangen door de nieuwe Blu-ray. Zeker nadat enkele dagen geleden bekend is geworden dat Toshiba stopt met de ontwikkeling van HD-DVD. Dit nieuws heeft grote gevolgen voor de gehele entertainmentindustrie. De HD-DVD lijkt de strijd te hebben verloren in de 'formaatoorlog'.

Ook de game-industrie heeft het nieuws opgepikt. Medewerkers van Microsoft hebben het gerucht doen rondwaaien dat Microsoft bezig is om een externe Blu-ray speler te ontwikkelen voor de Xbox 360. Daarmee wil Microsoft "klaar zijn voor de toekomst". Deze hardware moet in mei van dit jaar verschijnen op de markt. De Playstation 3 is al uitgerust met een Blu-rayspeler.

Blu-ray, ofwel blauwe-straal, is een nieuw formaat waarmee informatie op een schijf wordt opgeslagen. Door gebruik te maken van een blauw laserlicht, die een kortere golflengte heeft, kan meer informatie opgeslagen en verwerkt worden.

Het zal nog wel enige tijd duren voordat we echt merken dat het standaardformaat voor games Blu-ray zal worden. Voorlopig moeten we het nog even doen met de 'oeroude' DVD.

Update: Vanochtend is bekend gemaakt dat Toshiba ontkent dat zij de ontwikkeling van de HD-DVD formaat zouden gaan stopzetten. Toshiba zegt zelf dat ze tot nu toe nog geen beslissing hebben gemaakt op dit vlak. Met dank aan Paultjo voor het melden van dit nieuwsbericht.