Bij cloudgaming worden spellen niet gespeeld vanaf een console of computer, maar door een krachtige server. De speler stuurt slechts de besturing door, de server verwerkt de handelingen en stuurt de videobeelden terug naar de gebruiker.

Het voordeel van cloudgaming is dat er geen nieuwe hardware hoeft te worden gekocht, want de rekenkracht vindt ergens anders plaats. Het nadeel is dat er soms een behoorlijke vertraging kan oplopen bij het spelen van een spel via de cloud. Beelden van een computerspel kunnen niet gebufferd worden zoals bij films, omdat het beeld afhankelijk is van de acties van de speler.

Microsoft denkt nu een oplossing te hebben gevonden voor dat probleem. Met de nieuwe technologie DeLorean - een knipoog naar de jarentachtigfilm Back to the Future - worden de acties van de spelers voorspeld op basis van acties van mensen die het spel al eerder speelden. Zo kan de server dus inschatten welke beelden het waarschijnlijk moet verzenden naar de speler.

Uit tests van Microsoft blijkt dat bij gebruik van de technologie, spelers van Doom 3 en Fable 3 geen verschil ondervonden tussen de cloudversie met een vertraging van 250 milliseconden en een normale versie van het spel waar wel een (spel-)computer wordt gebruikt. Nadeel is wel dat voor het gebruik van Microsofts nieuwe technologie 1,5 tot 4,5 meer bandbreedte nodig is dan bij het spelen van normale cloudgames.

Door NUtech.