Mogelijk wordt de deal deze week nog afgerond. Microsoft zou het aantal spelers van Minecraft willen uitbreiden via Windows-pc's en Xbox-consoles, en ziet bovendien mogelijkheden in de verkoop van speelgoed en licenties voor films, aldus een bron van Bloomberg.

Markus Persson, online bekend als Notch, is nu de ceo van Mojang. Hij ontwikkelde in 2009 een eerste versie van Minecraft en richtte Mojang in 2010 op. In Minecraft bevinden spelers zich in een blokkenwereld, waar verder geen verhaal of doel aan is gekoppeld. Spelers moeten enkel zien te overleven en kunnen gebouwen of zelfs hele steden maken met materialen die ze opgraven uit mijnen.

Vertrek

Tot nu toe heeft Persson investeringen van buitenaf altijd geweigerd. Vroege versies van Minecraft werden al online verkocht tijdens het ontwikkelproces en Mojang verdiende dus al snel aan zijn spelers. Inmiddels is Minecraft op verschillende platformen, waaronder pc, Xbox en Playstation, al meer dan 1,75 miljoen keer verkocht. De beperktere mobiele versie ging zelfs tientallen miljoenen keren over de toonbank.

Na de overname zouden de versies voor concurrerende platformen blijven bestaan, aldus Bloomberg. Volgens een bron van het persbureau heeft Persson een aantal maanden geleden zelf contact opgezocht met Microsoft om een overname voor te stellen. Hij zal nog helpen tijdens een transitieperiode maar zal daarna vermoedelijk niet meer actief blijven in het Minecraft-team, aldus de bron.

Microsoft en Mojang hebben niet op het bericht gereageerd. Voor Microsoft zou de overname de grootste zijn sinds Satya Nadella in februari als nieuwe topman werd aangesteld. Hij liet eerder al weten dat hij de gamesafdeling van Microsoft zag als veelbelovend.

Door NUtech.