De eerste variant heeft als besturingssysteem Windows RT, de tweede is volledig compatibel met Microsofts aankomende Windows 8 Pro. Het scherm van Surface is 10,6 inch groot, de RT-variant is 9,3 milimeter dik, de versie met Windows 8 13,5 mm. Deze wordt wel geleverd met meer opslagruimte, 64 en 128 gigabyte ten opzichte van 32 en 64. 

Microsoft kondigde met de onthulling ook de Touch en Type Cover aan, twee beschermflappen voor de tablet waarop al een toetsenbord zit en een stand om de tablet deels deels rechtop te zetten. De Touch Cover heeft een toetsenbord dat gebruikmaakt van gestures, de Type Cover lijkt meer op een traditioneel toetsenbord, met virtuele toetsen.

Een prijs voor Surface is nog niet bekendgemaakt, maar Microsoft zegt dat deze "competitief" zal zijn. Qua games werd Skulls of the Shogun aangekondigd voor het apparaat. Tijdens de E3 kwam Microsoft al met SmartGlass, een concept waarbij games ook op een tablet opgestart kunnen worden, maar daar bijvoorbeeld extra achtergrondinformatie bieden die spelers kunnen bekijken wanneer zij gamen op de Xbox 360.