De aankondiging van Sony gisteren dat de Playstation 3 pas in 2007 in Europa zal verschijnen, heeft voor flink wat beroering gezorgd binnen de gamesindustrie en natuurlijk ook bij Sony's twee grote concurrenten, Microsoft en Nintendo.

Microsoft is niet verbaasd dat Sony uiteindelijk van de wereldwijde lancering afziet. "We weten hoe moeilijk het is om een wereldwijde lancering neer te zetten, dus het is niet echt verrassend dat Sony van haar oorspronkelijke plannen afwijkt, ook vanwege de onbewezen technologie die ze in hun console gestopt hebben", zei Neil Thompson van Microsoft tegenover GamesIndustry.biz.

Nintendo reageert niet direct op het uitstel van de Playstation 3, maar bevestigt wel dat de Wii wel wereldwijd in het laatste kwartaal zal verschijnen. Men hoopt tussen de lancering van maart 2007, zo'n 6 miljoen exemplaren van de Wii naar de winkels verscheept te hebben.

Michael Pachter, industrie-analyst, van Wedbush, zegt dat het allemaal 'zo erg nog niet is'. Op de lange termijn, zal het uitstel weinig verschil maken. Slechts een klein aantal mensen dat eerst van plan was een PS3 te kopen en nu voor de Xbox 360 gaat, zal Sony misschien voorgoed verliezen. De mensen die de PS3 en de Wii op hun verlanglijstje hadden staan zullen ze nog steeds beiden kopen, weliswaar in een andere volgorde.

Volgens Pachter is het duidelijk dat Sony de 'HD-DVD vs. Blue-Ray' oorlog in de VS wil uitvechten. Dit omdat Sony maar liefst 80% van de eerste PS3-shipmens in Amerika op de markt zal brengen. Eveneens verwacht hij dat de balans tussen vraag en aanbod voor de PS3 in Europa pas tegen het eind van 2007 gestabiliseerd zal zijn. Tot die tijd zullen er te weinig consoles zijn, om aan te vraag te voldoen.

Mike Wolf van ABI Research is wat minder optimistisch en noemt de impact van dit nieuws op de verkopen, gelijk aan die van het $600 prijskaartje dat de console heeft meegekregen. Hoewel hij niet direct de dood van de PS3 wil voorspellen, zegt hij wel dat Sony al maar marketingtroeven nodig zal hebben om de PS3 een succes te maken. Volgens Wolf zullen Microsoft en Nintendo blij zijn met het nieuws, omdat veel mensen tijdens de kerstdagen voor de Xbox 360-Wii combo zullen kiezen.

Meer reacties vind je bij GamesIndustry.biz, 1UP en Next-Gen.