Terwijl gamers tegenwoordig nog vrolijk aan de aankomende games voor de huidige consoles denken, zijn de makers van de apparaten al hard bezig de plannen voor de opvolgers van de consoles rond te krijgen. De grootste punten van aandacht zijn de technolgie in de machine, de releasedatum en de prijs die ervoor betaald moet worden. Microsoft heeft zich vandaag stilletjes over alle drie de factoren uitgelaten.

Allereerst de technologie. De Xbox 2 zal drie door IBM geleverde microprocessors bevatten, die (volgens Microsoft) meer kracht bevatten dan de huidige PC's. Eerder werd ook al bekend gemaakt dat ATI dit maal voor de grafische kaart van de machine zal gaan zorgen. Dit moet een kaart worden die nog sneller is dan de huidige R400 chipsets.

Het laatste, en misschien ook wel meest heibele, punt omtrent de technologie is de mededeling dat men erg hard twijfelt aan het feit of men ervoor moet kiezen om de Xbox 2 ook Xbox games af te kunnen laten spelen. Dit brengt ons dan gelijk ook op de combinatie met de prijs: zou de Xbox 2 wel van deze feature gebruik gaan maken, dan zou de console weer duurder worden. Analysten hebben verontrustend gereageerd op deze aankondiging; Sony wil namelijk koste wat het kost wel compatibiliteit met de vorige consoles garanderen, waardoor Microsoft op dit gebied naast de pot zou pissen.

De prijs van de Xbox 2 lijkt, samen met de releasedatum, sowieso Microsoft's grootste streefpunt. Zo denkt men er namelijk ook aan om de hardeschijf uit de console te laten, omdat deze haast nooit door ontwikkelaars op een speciale manier gebruikt wordt. Dit laatste is echter nog niet zeker, omdat Microsoft eerst wil weten dat de ontwikkelaars hier van zouden vinden.

Ten slotte liet het bedrijf zich nog uit over de releasedatum van de speelmachina; men doet er alles aan om de console voor Sony's Playstation 3 op de markt brengen, om zo een 'voorsprong', zoals die bij de Playstation 2 opgebouwd was, te voorkomen. Meer informatie over de next-gen consoles kun je verwachten op de Game Developers Conference in maart en de E3 in mei. Op dit moment lees je dit artikel voor meer achtergrondinformatie.