"De hoofdreden was om Sony te stoppen", aldus Kempin. "Weet je, Sony en Microsoft... ze hebben nooit een vriendschappelijke relatie gehad, oke? En dat kwam niet omdat Microsoft het niet wilde. Sony hield Microsoft altijd op een afstand. Ja, ze kochten Windows voor hun PC's, maar als je er goed naar kijkt, waren het nooit vrienden van Microsoft."

Volgens Kempin verslechterde de situatie toen Sony met een eigen spelcomputer kwam, wat Microsoft ertoe deed besluiten om zelf ook in de markt te stappen en direct de concurrentie aan te gaan. Die beslissing kwam vanuit de top van het bedrijf, onder andere van Bill Gates zelf, stelt Kempin. Gates had volgens Kempin altijd al een toekomstvisie waarin de console een soort PC zou worden en daarmee een bedreiging ging vormen voor Microsoft. "Daarom had het bedrijf het gevoel dat het Sony moest aanvallen op dit gebied."

Kempin vertelt dat Microsoft daarbij tegen problemen aanliep, zoals het verlies maken op ieder verkocht exemplaar. De winst moest van de software komen en daarom zocht het bedrijf naar een partner om het hardwarerisico te dragen, aldus Kempin. "Ik ben langs diverse PC-ontwikkelaars gegaan en heb ze gesmeekt of ze de Xbox wilden ontwikkelen. Zij waren slim genoeg om er niet voor te vallen, want ze zagen hoe Sony het aanpakte en dat ze nooit geld op de hardware konden verdienen. Sony vroeg daarom geld voor het uitbrengen van software op hun console en Microsoft kopieërde dat model."