Kathleen Craig van Wired heeft een heel artikel geschreven over een fenomeen in Azië genaamd 'micropayment'. Dit is een alternatieve betaalwijze voor MMORPG's die in Azië vele malen meer geld opbrengt dan het maandelijkse bedrag dat nu voor MMORPG's wordt geïncasseerd.

Met deze 'micropayments' die in een aantal Aziatische MMORPG's gehanteerd worden, betaal je niet meer maandelijks voor je game, maar betaal je voor bijvoorbeeld voorwerpen die het uiterlijk van je spelpersonage aanpassen.

Craig kwam er tevens achter dat het percentage vrouwen in dit soort games in de Westerse landen niet bijzonder hoog is en dat het een echt mannengenre is geworden, of eigenlijk altijd al is geweest. In Azië is dat heel anders, daar zijn vrouwen de groep gamers die het meeste uitgeven aan dit fenomeen. 'Micropayments' zouden hier een reden voor kunnen zijn.

Echte cijfers worden er niet gemeld, maar de mensen die de schrijfster heeft benaderd melden dat de opbrengsten van deze 'micropayments' vele malen hoger liggen dan bij het innen van een maandelijkse bijdrage. Je kunt het hele artikel nog eens rustig doorlezen. Een interessant stukje leesvoer als je jezelf interesseert voor MMORPGs en aanverwante zaken.