Dit weekend zijn de eerste reviews van het langverwachte Metal Gear Solid 4 online verschenen. Naar het schijnt zou Konami deze eerste reviewers verboden hebben in hun reviews iets te melden over de lengte van de tussenfilmpjes. Zo meldt IGN in zijn review: "Konami wil niet wat we praten over de totale lengte van alle tussenfilmpjes. Hopelijk schenden we de regels niet door te vertellen dat de tussenfilmpjes ongeveer de helft van de hele game representeren."

De magazines Edge en PlayStation World bevestigen in hun reviews in ieder geval dat er in het spel twee tussenfilmpjes zijn die qua lengte richting de 90 minuten gaan: bijna de lengte van een speelfilm. Omdat het allemaal filmpjes zijn die ingame worden gerenderd, rest de vraag waarom men deze filmpjes niet interactief heeft gemaakt. IGN vindt dat we daar niet om moeten zeuren, omdat de tussenfilmpjes het werk van een auteur zijn. "En als je van de hoogtepunten van Hideo Kojima's visie wil genieten, dan moet je ook zijn excessen accepteren", stelt men in de review.

Een reviewer van GamePro gaat echter tegen deze beweringen in. "Ik heb het spel twee keer voltooid en ik ben de auteur van de aankomende review van GamePro, maar tussenfilmpjes van negentig minuten lijkt me overdreven. Net als andere Metal Gear Solid-games, heeft deel vier zeker een filmische kwaliteit. En ja, sommige tussenfilmpjes zijn uitgebreid en soms aan de lange kant. Maar geen enkele, zover ik me kan herinneren, benadert de 90 minuten." Wat wel zeker is, is dat de filmpjes gepauzeerd kunnen worden en ook kunnen worden overgeslagen, al mis je dan wel veel van het verhaal.

Naast de tussenfilmpjes, wil Konami ook niet dat er teveel bekend wordt rond de grootte en de duur van de installatie van het spel. Maar ook hier lijkt men het niet geheim te kunnen houden. Volgens de geruchten zou Metal Gear Solid 4 ongeveer 4,6 GB van je hardeschijf opslokken. Na elk hoofdstuk in het spel zul je opnieuw een deel moeten installeren.

De echte waarheid achterhalen we misschien pas als het spel op 12 juni in de winkels ligt, maar één ding is zeker: tijdens het spelen zullen we regelmatig onze controller aan de kant mogen leggen om passief toe te kijken. De echte Metal Gear Solid-fans zullen zich op de tussenfilmpjes verheugen, maar we vraag is hoe de rest van de gamers op deze pretentieuze aanpak zal reageren.