Met pijn in mijn hart bekeek ik vorige week de screenshots van het gecancelde Fallout 3. Zo dicht bij, en dan toch geschrapt. Op PC.IGN zijn nu meer details verschenen over het spel door een oud-werknemer.

De demo, waarvan we een screenshots hebben gezien, was al voor 95% af. Alle functionaliteiten van het spel werkte en de grafische engine was bijna helemaal geschreven. De overige levels in het spel waren voor ongeveer de helft af, het enige wat nog moest gebeuren was scripten en vol zetten met items en npc's. Toch heeft Interplay de titel geschrapt, omdat ze dachten dat een release in 2004 niet haalbaar was.Two weeks later, all but two members of the Fallout team were laid off and the project was cancelled. Interplay apparently believed the game could not be finished by 2004. Interestingly, the two members of the team not laid off were those who were previously working for the head of Digital Mayhem on a separate console title prior to moving to Black Isle Studios.

Een onbegrijpelijke beslissing, omdat Interplay door het stoppen van Fallout 3 en het mislukken van de ontwikkeling van Baldur's Gate 3 bijna niks meer heeft. Het bedrijf heeft een miljoenenschuld en slechts twee titels in ontwikkeling. Fallout: Brotherhood of Steel 2 voor de console is het vervolg op deel één, welke zelf ook nog niet in de winkels ligt. Daarnaast werkt men aan Exalted, een spel dat zelfs nog geen engine heeft.

Volgens geruchten is nog niet alle hoop verloren. De Deense site Newz.dk meldt dat de oud-werknemers van Black Isle proberen de rechten van Fallout 3 te kopen van Interplay. om vervolgens de game zelf af te maken. Een klein sprankje hoop voor de Fallout fans. Uiteraard is er ook al een petitie om Interplay zelf op andere gedachtes te brengen, een kleine 13.000 mensen hebben al getekend.