Microsoft heeft op Xbox.com een artikel geplaatst dat ingaat op de features van de nog uit te komen camera en microfoon combo. De camera zal met 30fps kunnen opnemen en kan foto's maken met een resolutie van 1,3 megapixels. De Xbox 360 zal overigens niet lijden onder de bandbreedte die de beelden in beslag nemen, want de camera neemt zelf de bewerking van de beelden voor zijn rekening. De camera is er bovendien op aangepast om te kunnen gaan met schaars verlichte ruimtes.

De camera plus microfoon zullen onder andere zijn te gebruiken tijdens chats met je buddies of zelfs tijdens een game. Ook kunnen groupchats worden gehouden. Iets wat met de headset momenteel niet mogelijk is. Een toepassing tijdens online gamen kan zijn dat je orders kunt geven met handgebaren. Zo kan de tegenstander niet horen wat je van plan bent. Ook kunnen games van stemherkenning gebruik gaan maken, of á la Eyetoy bewegingsdetectie toepassen.

Het is wel de vraag hoe Microsoft wil voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van deze optie. The mind of a gamer is a dirty mind.