Dat Metal Gear Solid om stealth en sneaken draait is voor bijna iedere gamer wel bekend. In de voorgaande delen was het één van de belangrijkste gameplay elementen en deze traditie zet Hideo Kojima in deel vier voort. Onder de naam 'Octo-Cam' zal Snake de mogelijkheid krijgen super snel één te worden met zijn omgeving.

De naam Octo-Cam is een samensmelting van de woorden Octopus en Camouflage. Een octopus weet namelijk bijzonder snel de pigment cellen in zijn huid van kleur te veranderen en zo bijna onopmerkelijk zijn prooi in een hinderlaag te lokken. Een zelfde soort technologie zal verwerkt worden in de combat suit van Snake. Als hij stil staat kan het de kleuren van de omgeving aannemen. Probleem is echter wel dat de omgeving vrij interactief is en kapot kan en dit kan wel eens zijn camouflage breken.

In een interview met het Amerikaanse blad PSM2 zegt Kojima San tevens:

"MGS4 may even make use of the PlayStation 3's tilt sensor controller. Perhaps you could use it for the FP view, or to shake down guards for items (like in the past MGS games), but nothing is decided."