Twee weken geleden bereikte ons het nieuws dat Ensemble Studios voorgoed haar deuren sluit na de voltooiing van Halo Wars. In het uitgaande nieuwsbericht leek alles in goed overleg te zijn gegaan, maar op de weblog van Bruce Shelley, adviseur bij Ensemble Studios, lijkt het tegendeel waar.

"Iedereen was geschokt en teleurgesteld door het nieuws. Ik geloof dat we dachten dat we immuun waren voor een sluiting, doordat onze games het goed deden en winst maakten. Daarnaast was onze studio behoorlijk stabiel, getalenteerd, ijverig en creatief, wat zeker geen gemakkelijke taak is geweest. We dachten dat we tot de beste studios ter wereld behoorden, wat best nog wel eens waar zou kunnen zijn, maar we passen niet in de toekomstplannen van Microsoft Game Studios als een interne studio. We liggen er dus uit", aldus Shelley.

In zijn weblog legt Shelley nog het een en ander uit over het hoe en waarom Microsoft besloot een van de meest succesvolle ontwikkelstudios te sluiten. Het is jammer om te zien dat Microsoft geen heil meer ziet in Ensemble Studios als één geheel. Hopelijk vindt Microsoft een goede plek voor de medewerkers van Ensemble Studios en gaan we nog veel terug zien van makers van Age of Empires.