Het is de tweede game die officieel gebruik maakt van de technologie, naast Doom: BFG. De virtual realitybril is ten tijde van Hawkens lancering nog niet officieel beschikbaar, maar mensen die tot 300 dollar doneren via de Kickstarter-pagina van Oculus Rift, ontvangen in december een development kit. Hawken-ontwikkelaar Adhesive Games heeft de cockpit van waaruit spelers de gamewereld zien aangepast zodat spelers hun gezicht kunnen ronddraaien.

Rift

De Rift geeft spelers een diagonaal gezichtsveld van 110 graden in stereoscopisch 3D, terwijl een gewoon scherm of recente heads-up displays een gezichtsveld van 40 graden hebben. Hierdoor ziet de drager van de bril in een game veel meer van zijn directe omgeving, wat er volgens Occulus Rift-ontwerper Palmer Luckey voor zorgt dat de gebruiker meer in de game wordt getrokken.

Verder is de Rift anders dan voorgaande vergelijkbare accessoires, omdat het de hoofdbewegingen van de speler volgt. Hierdoor kan hij rondkijken in de game door zijn eigen hoofd te draaien. Luckey legt uit dat er geen waarneembare vertraging zit tussen de daadwerkelijke hoofdbeweging en het bijbehorende draaien van het in-game beeld.