Vandaag is het eindelijk zo ver, de NDA over Matrox's nieuwste grafisch kaart is opgeheven. Gelijk dan zijn ook op verschillende sites benchmarks van de Matrox Parhelia te vinden. De kaart wordt op 3 verschillende marktsegmenten gericht, 2D workstation, PC enthusiast en 3D workstations.

Over Gamers wordt niks specifiek gezegd maar aangezien de kaart is uitgerust met speciale gamefeatures zoals Surround Gaming, Fragment AA16x, quad texturing en 64 sample filtering mogen we aannemen dat Matrox ook hier een stukje markt van probeert te veroveren.

De specs van de kaart zijn indrukwekkend en de verwachting was dan ook dat de performance in de buurt van de GeForce Ti 4600 zou komen. Helaas valt dit flink tegen. Met de huidige drivers verliest de kaart het al van de GeForce Ti 4200 in UT2003 en 3DMark2001SE.

Uiteraard zal de performance in komende drivers nog fors verbeteren toch zal de kaart voorlopig nog niet in de buurt komen van de GeForce Ti 4600 prestaties. Matrox heeft lang niet zoveel ervaring in het schrijven van drivers voor games als Nvidia en Ati. Daarbij zullen de special features van de Parhelia pas ergens volgend jaar door games worden gebruikt.Then we get to the inevitable high expectations for the performance of this card; when we first saw Parhelia we were left with the impression that although it wouldn't always beat the Ti 4600, it would come close enough at default settings and it would clearly outperform it if features like quad-texturing, fragment anti-aliasing or anisotropic filtering were taken advantage of. With the Parhelia running a bit slower than expected, the end result is that the benchmark expectations have been lowered as well. As you're about to see, the Parhelia is far from a GeForce4 killer and in a number of cases it's not even a Radeon 8500 killer at that.

Voorlopig is de conclusie dan ook dat de kaart alleen geschikt is voor professioneel gebruik of die hard-gamers die willen Surround Gamen. Zeker voor de Gamers die veel performance willen zijn er voor de verkoopprijs van ongeveer € 450 betere kaarten te koop. Of nog even wachten op ATI's R300 natuurlijk

Artikelen over de kaart zijn op de volgende plaatsen te vinden:

Anandtech ExtremeTech Neo Seeker Tech Report TomsHardware HotHardware